Grote zorgen om vergiftigde zeedijk bij Perkpolder

Grote zorgen om vergiftigde zeedijk bij Perkpolder 

22 september 2021 - 13:26

Een zeedijk bij het Zeeuwse Perkpolder is gemaakt van gerecyclede grond en blijkt vol te zitten met giftige en kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen lopen in het grondwater en zorgen ervoor dat de gezondheid van omwonenden in het geding komt. De omwonenden zien de dijk graag acuut gesaneerd worden, maar Rijkswaterstaat blijft eerst liever monitoren. Dit terwijl eenzelfde dijk met dezelfde problemen in het Utrechtse Bunschoten eerder wél werd afgegraven.

De thermisch gereinigde grond (TGG) waar de zeedijk van is gemaakt, is onderdeel van de circulaire economie. Er zijn een aantal projecten in Nederland waar TGG is gebruikt dat afkomstig is van het bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Sinds 2017 is het gebruik van TGG verboden en ATM heeft een dwangsom gehad wegens het gebruiken van vervuilde grond. De regering erkent dus dat de gebruikte grond door ATM is vervuild, maar weigert het weg te halen. Volgens Rijkswaterstaat gaat afgraven te lang duren en bovendien wil niemand de TGG hebben.

Professor Recycling Maarten Bakker van de TU Delft vertelt wat nu precies de essentie is van de circulaire economie. Hij geeft aan dat materialen die nu afval zijn op de juiste manieren moeten worden geschoond en gesorteerd om vervolgens met hoge kwaliteit te worden hergebruikt. Op deze manier gaan de materialen niet verloren. Vervolgens beweert hij dat er een enorme druk vanuit de politiek komt om circulair te scoren. Hij stelt ''dat de snelheid waarmee de circulaire economie wordt geïmplementeerd misschien te vlug is, gezien de leercurve waar we nog doorheen moeten en de regels die nog aangepast moeten worden''.

Vijf jaar geleden kwam de problematiek rond TGG aan het licht toen in het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg zich een piek in de kalversterfte voordeed. De kalversterfte werd veroorzaakt doordat er koeien uit de sloot dronken. Het slootwater bleek ernstig vervuild te zijn door de aangrenzende dijk, waar ook TGG inzat. De gemeente Bunschoten ondernam gelijk actie en stapte naar de Raad van State. De Raad van State oordeelde op haar beurt dat de dijk in Bunschoten per direct gesaneerd moest worden en dat gebeurde ook. Hier hing echter wel een fors kostenplaatje aan, namelijk: 32 miljoen euro.

De zeedijk bij Perkpolder is ruim vier keer zo lang als die in Bunschoten-Spakenburg en dus zullen de kosten van het afgraven veel hoger zijn. Dit is geld wat de Zeeuwse gemeente Hulst (waar Perkpolder onder valt) níet heeft. Echter, heeft Rijkswaterstaat de dijk geplaatst en zou het logisch zijn om de kosten bij hen te verhalen. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser meent dat sanering ''wellicht niet de beste oplossing is'' en dat ze dat ''aan het uitzoeken is''. Tot die tijd blijft Rijkswaterstaat de dijk gewoon monitoren met alle gevolgen van dien.

Kijk hier naar de hele aflevering!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml