'Gülen-onderzoekers onschendbaar'
Buitenland

'Gülen-onderzoekers onschendbaar'.

De overblijfselen van de Turkse rechtsstaat worden welhaast nog ernstiger aangerand dan de geitjes in de achtertuin van het presidentiële paleis te Ankara, blijkt uit de laatste ontwikkelingen in Turkije. Ambtenaren die daar jacht maken op aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die met zijn 'parallelle staat' of 'Fethullahist Terreur Organisatie (FETÖ)' achter de recente couppoging zou zitten, zijn juridisch onkwetsbaar voor hun acties. 

Dit bijkt uit een wetsvoorstel waarover nieuwssite Hurriyet vandaag bericht. De immuniteit beslaat het rapporteren over verdachten, het ventileren van meningen en genomen maatregelen, aldus het voorstel. 

Er zal echter compensatie worden betaald aan slachtoffers indien onderzoeken zijn ondernomen als gevolg van persoonlijke grieven, vijandigheid, willekeur of onder druk.

Sinds de mislukte staatsgreep van half juli zijn meer dan 50.000 Turkse ambtenaren ontslagen. In november zal het land 3.000 rechters en openbaar aanklagers aannemen, zo maakte justitieminister Bozdag onlangs bekend. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →