Gülen wil internationaal onderzoek naar coup
Buitenland

Gülen wil internationaal onderzoek naar coup.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen pleit in Le Monde voor een internationaal onderzoek naar de mislukte coup in Turkije. De Ottomaanse opperleider Recep Tayyip Erdogan beschuldigt hem ervan achter de coup te zitten, maar dat ontkent Gülen nogmaals in de Franse krant. 

Zelf keurt hij de couppoging af. Mochten er wel Gülen-aanhangers achter de samenzwering zitten, dan zijn dat "misdadigers die de eenheid en de integriteit in het land aan het wankelen hebben gebracht", zegt de geestelijke. 

Gülen zegt dat "niemand boven de wet staat", maar vindt dat alle daders die achter de staatsgreep zitten een eerlijk proces verdienen. Op dit moment is dat vrijwel onmogelijk is in deze "heksenjacht": "Daarom roep ik op een internationale commissie op te richten", aldus de in ballingschap levende Gülen.

Hij belooft zijn volledige medewerking, mits het onderzoek gedaan wordt door een onafhankelijke commissie. "Als er een tiende van de beschuldigingen tegen mij klopt, dan beloof ik terug te keren naar Turkije en de zwaarste straf te ondergaan."

Alle artikelen geladen. Overzicht →