Gülen wil meewerken aan uitlevering
Buitenland

Gülen wil meewerken aan uitlevering.

Fethullah Gülen, die door Turkenbaas Erdogan wordt beschouwd als het brein achter de mislukte coupe van twee maanden geleden, zou willen meewerken aan uitlevering aan Turkije wanneer de Verenigde Staten hiertoe besluiten.

De 75-jarige Gülen gaat echter niet zomaar. Hij wil eerst bewijzen zien dat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de mislukte staatsgreep. In een gesprek met het Duitse ZDF zegt hij: "Als de Verenigde Staten ja zeggen, dan ga ik."

De geestelijke, die al zeventien jaar woonachtig is in de VS, pleit voor een grootschalig onderzoek naar de couppoging. Hij is van mening dat Erdogan de coupe zelf heeft geregisseerd om zo een zuivering te kunnen doorvoeren. De plannen zou Erdogan al jaren in de kast hebben liggen. Vervolgens moest volgens Gülen alleen nog het juiste moment worden gekozen, zo meldt Trouw.

Volgens Gülen is Erdogan nu compleet van het padje af: "Ze zullen zich niets aan wet of recht gelegen laten liggen. Internationaal recht is niet genoeg om ze te stoppen. Alleen de Europese Unie, Verenigde Staten en Navo kunnen hen dwingen terug te keren naar de regels en de grondwet te respecteren. Ze zullen niet makkelijk opgeven wat ze al bereikt hebben als er geen internationale druk komt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →