'Gülenaanhangers doneren onder druk veel geld'
Binnenland

'Gülenaanhangers doneren onder druk veel geld'.

Nederlandse aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen zouden tegen hun wil aangezet worden om grote geldbedragen te doneren aan goede doelen. De Gülenbeweging levert vervolgens maar een deel van dat geld af bij de goede doelen in kwestie.

Dat schrijft De Volkskrant vandaag na eigen onderzoek. Tijdens de ramadan zouden in het hele land inzamelingsacties worden georganiseerd, waarbij enorme bedragen zouden worden opgehaald. Een groot gedeelte van dat geld komt echter nooit terecht bij de goede doelen waar het geld voor bedoeld is, zo melden ex-aanhangers van de Turkse prediker.

Zeven mensen hebben over de organisatie gepraat met het dagblad. Zij beschrijven een soort piramideconstructie waarbij laaggeschoolde arbeiders de basis vormen en waarbij mensen die direct contact hebben met Gülen de leiding hebben.

De beweging zelf ontkent de machtspiramide echter en zegt dat de organisatie een meer losse vorm heeft. Volgens de gülenaanhangers leidt de organisatie gewoon onder negatieve aandacht en gaan mensen er vanuit dat er een soort sektevorming plaatsvindt, iets dat de gülenisten zelf ontkennen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →