Haags college wil 'etnisch profileren' stoppen
Binnenland

Haags college wil 'etnisch profileren' stoppen.

De Haagse gemeenteraad wil dat de politie stopformulieren gaat invullen, waarop de dienders moeten aangeven waarom iemand is aangehouden. Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, ziet er niets in 'etnisch profileren' bij de politie op deze manier tegen te gaan en dreigt met een collegecrisis.

De formulieren moeten elke keer dat er iemand in de kraag wordt gevat worden ingevuld. De motie wordt gesteund door plaatselijke coalitiepartijen D66, de Haagse Stadspartij en de PvdA, weet Omroep West.

De partijen hopen dat Hagenaren weer vertrouwen krijgen in de hermandad door de formulieren, want volgens hen worden in Den Haag nog teveel mensen gearresteerd vanwege hun huidskleur. 

Volgens burgervader Van Aartsen wordt er bij de Haagse hermandad "ongelofelijk veel gedaan" om de band tussen diender en burger te verbeteren. Maar stopformulieren lijken hem een slecht plan: volgens hem helpt het niet goed en ligt dit besluit op landelijk niveau. Hij noemt de motie daarom "onaanvaardbaar".

Zowel voetballer Kenneth Vermeer als rapper Typhoon zeiden eerder het slachtoffer te zijn van discriminatie. Daarop verklaarden een aantal agenten dat er niets mis is met etnische profilering, omdat "behoorlijk wat daders opgepakt en misdrijven" ermee opgelost zijn. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →