Haagse wethouder: naturalisatie gewoon op vrijdagmiddag
Binnenland

Haagse wethouder: naturalisatie gewoon op vrijdagmiddag.

Het moment waar iedereen altijd naar uitkijkt: de ceremonie waarbij immigranten nadat ze met succes het naturalisatieproces hebben doorlopen officieel Nieuwe Nederlanders worden. De verbondenheid met het Koninkrijk der Nederlanden wordt uitgesproken en het Wilhelmus uiteraard uit volle borst meegezongen.

Er is echter één probleem: deze plechtigheid vindt plaats op vrijdagmiddag en moet u eens raden wat er ook op vrijdagmiddag is. Precies! Het vrijdagmiddaggebed voor moslims in de moskee. En daar moeten alle Nieuwe Nederlanders die de islam aanhangen natuurlijk wel bij zijn.

Dat de schoen wrikt bleek laatst tijdens een incident in het stadhuis van de Hofstad. Een Nieuwe Nederlander - tevens imam - wilde de ceremonie voortijdig verlaten, maar dat mocht niet want het Wilhelmus moest nog worden meegezongen. Hierop smeet de imam boos zijn naturalisatie-papieren en tas met welkomstcadeautjes naar de wethouder en beende de zaal uit. 

Motie voor ander tijdstip

De Haagse partij Islam Democraten had daarom een voorstel ingediend om de ceremonie naar een ander tijdstip te verplaatsen. Wethouder Rabin Baldewsingh heeft hier echter totaal geen boodschap aan. Het gaat namelijk verdorie wél over Nederlander worden, ja? "Daarvoor moet je dan maar een keer in je leven iets afzeggen", aldus de wethouder in een emotioneel debat met Islam Democraat Hasan Küçük afgelopen nacht.

Volgens de wethouder heeft hij in twaalf jaar tijd al 25.000 Nieuwe Nederlanders mogen verwelkomen en nooit één wanklank gehoord. "Dit is geen bijeenkomstje, geen oploopje, geen get together". Hij noemt de ingediende motie daarom de "meest idiote en stupide" ooit, meldt Omroep West.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →