Haal uw nieuwe hersenpan uit de 3D-printer 

07 augustus 2016 - 14:21

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), de Hogeschool Utrecht (HU) en het bedrijf ProtoSpace slaan de handen ineen om 3D-printen in de medische wereld te onderzoeken. Het uiteindelijke doel is om complete organen te printen. 

Met Utrecht3DMedical, het eerste onderzoekslab van Nederland willen de organisaties nieuwe organen maken van zowel kunststof als biomedisch materiaal (collageen en gelatine).

"Voordeel is dat je bijvoorbeeld een nieuwe knie direct op maat kunt maken. Je hoeft ook niet te wachten op een donor", vertelt een wetenschapper van het UMC aan De Telegraaf. Als voorbeeld noemt hij de schedeltransplantatie in het UMC Utrecht. "Een jonge vrouw kreeg twee jaar geleden een compleet nieuwe, kunststof hersenpan", aldus de wetenschapper.

Het kan nog wel tientallen jaren duren voordat er complete organen geprint worden. De uitdaging is om van onnatuurlijk materiaal organen te maken die het lichaam accepteert, vertelt Joost Sluijter. "Synthetisch materiaal kun je smelten en de printer maakt er een bepaalde vorm van die uithardt. Maar als je dat doet bij zacht weefsel, dan verbrand je de levende cellen", aldus de onderzoeker.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie