Walgelijke haat na dood Marokkaanse Belg
Buitenland

Walgelijke haat na dood Marokkaanse Belg.

Het overlijden van een Belgisch-Marokkaanse jongen in Marokko heeft geleid tot een golf aan hatelijke reacties op social media. Veel prominente Belgen zijn ernstig verontwaardigd over het online racisme. 

De haatgolf startte met de dood van Ramzi Mohammad Kaddouri (15) uit Genk als gevolg van een quad-ongeluk. "Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij geeft ‘t goeie voorbeeld. Hij blijft meteen ginder", "Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?" en "Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?", aldus de onvriendelijkheden op de interwebs. Volgens Het Nieuwsblad zou Facebook inmiddels her en der hebben gecensureerd. 

Minister Sven Gatz (Media) vindt de meestal anonieme verwensingen "weerzinwekkend" en een uiting van "ziekelijk racisme".

Politiek medewerker Youssef Kobo stelt dat mensen "zich niet meer generen". Extremistische ideeën floreren dankzij de toenemende terreurdreiging, het asielvraagstuk en de recessie, denkt hij. "Het begrip racisme wordt uitgehold en het gaat steeds om het al dan niet “politiek correct” gebruiken van bepaalde woorden. Je mag de vrijheid van meningsuiting niet inperken. Helemaal niet. Maar oproepen tot haat en geweld is een stap te ver. Het ging hier om de dood van een 15-jarige jongen die verongelukt was. Waar stopt het dan?"

Alle artikelen geladen. Overzicht →