Hakim Ziyech en de rugnummer-discussie
Entertainment

Hakim Ziyech en de rugnummer-discussie.

We gaan een heel artikel besteden aan voetbaltrainer Erik ten Hag, Hakim Ziyech en het belang van een essentieel ondergewaardeerd voetbalonderdeel: het rugnummer.

Erik ten Hag was gisteren te gast bij NOS Studio Voetbal, een soort Voetbal Inside (inmiddels Veronica Inside) waar louter papegaaiende open deur-intrappers het Eredivisie-weekend onder de loep nemen.

Dat gaat dan zo: statistieken wijzen uit dat Ajax veruit de bovenliggende partij was tegen Vitesse, waarop de 'kenners' menen te weten hoe dat overwicht tot stand kwam. Termen als diagonale looplijnen, gebruikte tactieken en het wisselbeleid passeren de revue. Tafelgenoten knikken mee en overladen Ten Hag met complimentjes. Dat vrijwel iedereen met spelers als Ziyech, Tadic en De Ligt goed presteert laten we maar even in het midden.

Dan rugnummers. Sommige voetballers bakken er helemaal niets van als ze niet met het rugnummer spelen dat zij willen. Noot: het is een RUGnummer. Dat zit op je t-shirt, op je rug, als dat invloed heeft op je prestaties moet je afvragen of je wel helemaal honderd bent.

Toch is de onvrede van Hakim Ziyech over het kwijtraken van zijn geliefde nummer tien al weken een discussiepunt in Amsterdam. Besef: we hebben het over een f*cking rugnummer. Ziyech op de hoogte brengen van het verlies van zijn nummer tien durfde Ten Hag niet alleen. Daarvoor moest technisch directeur Marc Overmars meekomen. Samen overwonnen zij de angst om zijne koninklijke hoogheid Hakim op een zo voorzichtig mogelijke manier te vertellen dat aankoop Dusan Tadic nummer tien was beloofd en Ziyech voortaan maar met een ander nummer moest gaan spelen.

Het moet een fantastisch gezicht geweest zijn, voormalig voetbalgrootheid als Overmars die samen met Ten Hag bibberend op Ziyech afstapt om vervolgens een heel gesprek over een rugnummer te gaan houden. Goed dat Van der Sar daar niet bijzat, dan zouden er zeker tranen gevloeid zijn.

Achteraf baalt Ten Hag van de communicatie tussen hem en Overmars richting Ziyech. "We hadden het vooraf in de procedure anders moeten aanpakken door te zeggen, op het moment dat je weggaat gaan wij voor de opvolger en dat betekent ook dat nummer 10 wordt vergeven."

Het rugnummer, belangrijker dan ooit.

Alle artikelen geladen. Overzicht →