Halsema: Sorry voor rol 020 in slavernij

Halsema: Sorry voor rol 020 in slavernij 

01 juli 2021 - 14:17

Is dit terecht of de zoveelste keer dat de GroenLinks-burgemeester op eigen houtje actie onderneemt? Een historisch moment, want Femke Halsema is zojuist diep door het stof gegaan en heeft excuses aangeboden voor de rol die de stad heeft gespeeld in het slavernijverleden.

"Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciƫle systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan", waren de woorden van Halsema.

Zoals u weet hebben 'wij' als Nederland en Amsterdam in het bijzonder in het verre verleden bijzonder goed geboerd dankzij de slavernij en sijpelt dat door tot vandaag de dag: "Deze geschiedenis heeft een erfenis achtergelaten in onze stad", zei Halsema in haar toespraak. Die erfenis is "groots en zichtbaar" in de historische grachtengordel en de rijkdom van kunst in de stad. "Veel minder zichtbaar - en lang genegeerd - in de uitbuiting toen en de ongelijkheid van nu", aldus de burgemeester.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml