Handig: 'U kunt opgewekte stroom steeds vaker niet kwijt'

Handig: 'U kunt opgewekte stroom steeds vaker niet kwijt' 

10 juli 2023 - 13:13

Weer eens zo'n gevalletje van 'er wordt totaal niet nagedacht'. Netbeheerder Liander meldt dat alles en iedereen wel zo leuk van die zonnepanelen aanschaft, maar dat het in de eerste helft van 2023 al ruim drie keer zoveel is voorgekomen als in de eerste helft van vorig jaar dat huishoudens hun opgewekte stroom niet kwijt kunnen op het net.

Dat komt allemaal doordat als het zogenaamde laagspanningsnet teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, er spanningsproblemen kunnen optreden. Omvormers van zonnepanelen schakelen dan automatisch uit om overspanning te voorkomen, weet De Telegraaf.

Dus ja, u heeft dus diep in de buidel getast om van die hypermoderne zonnepanelen op uw dak te plaatsen, wordt de zonnestroom niet meer teruggeleverd aan het net. En dat is niet alles hè? Het is bovendien meestal ook onmogelijk om de eigen opgewekte stroom te benutten. Daar bent u lekker mee!

Liander ontving in het eerste halfjaar ruim 3400 meldingen van klanten die tijdelijk hun zonnestroom niet konden terugleveren. Dat is dus ruim drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Wat gaan we hieraan doen? Een forse verzwaring van de netten in woonwijken is nodig. Volgens Liander vraagt dit om een vervijfvoudiging van de huidige capaciteit. Met andere woorden: dat duurt nog wel even. 

Vette pech gehad!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml