Harald Doornbos: 'Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen'

Harald Doornbos: 'Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen' 

18 maart 2022 - 10:55

Journalist en oorlogsverslaggever Harald Doornbos verbleef 12 dagen in Oekraïne. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman legt hij uit wat hem drijft om als journalist naar een gebied te gaan waar het oorlog is. En wat hij mist in de verslaggeving in westerse landen over bijvoorbeeld de beweegredenen van Rusland om Oekraïne binnen te vallen.

Die discussie wordt in Nederland eigenlijk niet gevoerd, en dat is omdat niemand wat snapt van de geopolitieke geschiedenis. "Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen. Het is zo jammer dat wij dat vaak niet snappen. Dat heeft met de geschiedenis te maken. Als je daar overheen gaat kan dat politiek enorme dramatische consequenties hebben." Doornbos vindt het daarom belangrijk om het nieuws over een oorlog ongefilterd tot zich te nemen en vandaar dat hij het liefst zelf naar oorlogsgebieden reist.

Dan natuurlijk nog de belangrijke vraag: is er in de oorlog nog een way-out? "Ik denk voor de oorlog wel gelukkig, maar ik zie Poetin niet meer naar Den Haag afreizen en een biertje drinken of zoiets. Ik denk dat Rusland pas stopt als het een buffer in het oosten heeft en in het zuiden de kust in handen is. 

Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml