Harbers: vluchtelingen doorsturen graag
Binnenland

Harbers: vluchtelingen doorsturen graag.

Staatssecretaris Mark Harbers heeft een plan opgesteld om asielzoekers te ontmoedigen Nederland aan te doen. Als het aan de VVD'er ligt, worden alle vluchtelingen die ons land niet via Schiphol of een van onze havens bereikt hebben teruggestuurd naar Belgiƫ en Duitsland. Althans, als er aantoonbaar bewijs bestaat dat zij via onze buurlanden naar Nederland zijn gekomen.

Europese regels schrijven voor dat migranten verplicht zijn asiel aan te vragen in het eerste EU-land dat hij of zij aandoet. De praktijk leert echter dat daar nauwelijks aan voldaan wordt want geen sociaal vangnet, profiteren tot de max in NL of Zweden geniet de voorkeur.

Komt volgens Harbers voor een groot deel op het conto van die immers dwarsliggende Oostblokkers, die mensen die hun landen doorkruisen simpelweg niet registreren omdat zij daar de noodzaak (lees: geen voordeel) in zien.

Dublin-claim = praktisch onuitvoerbaar

Wel is er de zogenaamde 'Dublim-claim'. Met deze uit 2003 stammende afspraak kan een land een asielzoeker terugsturen naar het land waar hij of zij eerder asiel heeft aangevraagd. Maar dat lastig als er a)geen asiel wordt aangevraagd en b)lidstaten een vluchteling alleen retour nemen als er bewijs bestaat dat diegene inderdaad in het land is geweest.

In het geval van Oost-Europese landen is dat dus schier onmogelijk, gezien bovenstaande bewering dat zij de noodzaak niet inzien van het registeren van vluchtelingen.

Geen actieplan, wel intenties

Al met al blijft het streven van zowel Nederland als de Europese Unie om vluchtelingen uit Afrika, het Midden-Oosten en Aziƫ uitsluitend op te vangen in kampen in de eigen regio. Dat kan echter nog wel een tijdje duren, of zoals Mark Rutte eergisteren vertelde: "We hebben geen actieplan, maar dat is wel onze intentie."

Alle artikelen geladen. Overzicht →