'Haringtest AD smells like fish'
Binnenland

'Haringtest AD smells like fish'.

De haringtest van gezinscourant AD, wie kijkt daar nou niet elk jaar naar uit? Wij gaan u even keihard uit de droom helpen: volgens econoom Ben Vollaard van Tilburg University is de test één grote leugen. Een hoge plaats in de ranking van die test hangt namelijk samen met het inkopen bij een leverancier waar 'de jury' belangen bij heeft.

Haringverkopers die hun haring van leverancier Haring & Zeevis Groothandel Atlantic krijgen, scoren gemiddeld bijna 4 punten hoger. En een van de keurmeesters geeft cursussen bij Atlantic. Alhoewel er geen waterdicht bewijs is, ruikt dat volgens Vollaard naar belangenverstrengeling.

Het kwaliteitsdagblad in kwestie ontkent uiteraard alles. Het zou namelijk ook best kunnen dat die ene leverancier gewoon goede haring levert: "Als Vollaard ons verwijt dat een goede leverancier goede haring levert, kunnen wij daar weinig tegenin brengen", aldus de hoofdredacteur van het AD. Ook de directeur van Atlantic spreekt van "leugens".

Hoe dan ook, het AD zal even nodig hebben om zijn imago weer op te poetsen. Zo gaat haringverkoper Oosterbroek - die dus geen vis bij Atlantic inkocht en slecht scoorde - samen met andere slecht scorende visboeren het AD voor de rechtbank slepen. "Tientallen visboeren worden gedupeerd en lijden emotionele en financiële schade", verklaart hij tegen de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →