Hee pssst, illegalen ruilen?
Binnenland

Hee pssst, illegalen ruilen?.

Goedemorgen allen, als het een klein beetje meezit gaan we binnenkort massaal terug in de tijd. Kunt u zich nog herinneren dat er door Nederland arbeidsmigranten werden geworven uit islamitische landen? We hebben het dan over eind zestigerjaren, toen Nederland bijvoorbeeld met Marokko een wervingsverdrag sloot.

Nu willen we niet te diep op de materie ingaan, het komt erop neer dat staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid een brief aan de Kamer voorbereidt. In dat schrijven zal hij opperen de mogelijkheid te onderzoeken illegalen te ruilen voor arbeidsmigranten.

Herkomstlanden weigeren onderdanen terug te nemen

Want illegalen zijn Nederland een doorn in het oog. Maar hoe krijg je iemand die uitgeprocedeerd is, daadwerkelijk je land uit? De praktijk wijst uit dat dit allesbehalve soepel gaat, simpelweg doordat herkomstlanden weigeren onderdanen terug te nemen.

Wij komen u wel tegemoet hoor

Dus wat wil Nederland als braafste jongetje van de klas graag doen? Hypertolerant als we zijn, komen we die landen maar weer tegemoet. We gaan hen belonen voor het niet meewerken. Alsof er geen autochtonen zonder werk zitten, is de bedoeling om een ruilsysteem in werking te zetten.

Dat gaat dan zo: Achmed uit Eritrea is uitgeprocedeerd, maar weigert gewoon op te zouten. De telefoon rinkelt in Asmara. Het is staatssecretaris Harbers. In zijn beste Engels biedt hij Achmed aan en wil daar graag Mohammed de tandarts voor terughebben.

Win-win: Nederlands geld terugsluizen naar buitenland

De bedoeling is in dit voorbeeld dat Eritrea daarmee instemt. Want Mohammed zal in Nederland hard werken, ondere betere arbeidsvoorwaarden, en het verdiende geld terugsluizen naar zijn vrouw en negentien kinderen die nog immer in een lemen hutje ergens op de prairie verblijven.

Juist die reden, dat het land van het herkomst profiteert van het zenden van een arbeidsmigrant, is de trigger om dit systeem op te zetten. Nu kan Mohammed sowieso wel naar Europa als hij dat wil, maar dobberen over het water of een enkele reis business-class per vliegtuig is best een groot verschil.

Als u het ons vraagt je reinste menselhandel. We herhalen het nogmaals: er zijn ook duizenden Nederlanders die graag aan het werk zouden gaan. Dat varieert van jongeren tot vijftigplussers, van laagopgeleiden tot universitaire studiebolletjes.

Wat is er mis met daar eens je handen voor uit de mouwen steken?

Alle artikelen geladen. Overzicht →