'Heeft u een strafblad? Dan pitbull verboden'
Binnenland

'Heeft u een strafblad? Dan pitbull verboden'.

Heee, de Universiteit Utrecht heeft weer een onderzoekje gedaan. Het blijkt dat criminelen vaak een 'bijthond' als een pitbull of rottweiler als huisdier hebben en aangezien dat soort honden goed opgevoed dienen te worden, is dit een uitgelezen mogelijkheid voor politici om de burger weer wat beperkende maatregelen door de strot te duwen.

Van de honden die in 2015 in beslag werden genomen wegens een ernstig bijtincident was zo’n 16 procent van de baasjes in het bezit van een strafblad, zeggen cijfers van de universiteit. Dat is substantieel hoger dan het gemiddelde in Nederland (slechts 2 procent een strafblad).

Kortom, er bestaat een verband tussen het vertonen van crimineel gedrag en het hebben van een bijthond die niet goed is opgevoed. Reden voor deskundigen en politici om vandaag in de Tweede Kamer te pleiten voor een houdverbod voor gewelddadige criminelen.

Zullen we dan voor hen ook maar meteen snelle auto's en andere dingen die gevaarlijk kunnen zijn bij verkeerd gebruik verbieden? Bovendien, wie zegt dat iedereen die nooit met justitie in aanraking is gekomen dan wel 'geschikt' is voor een bijthond?

Daar wordt dan weer niet aan gedacht. Althans, voorlopig niet. Misschien moet u binnenkort wel een vierjarige studie doen (wel aftikken bij de staat) voordat u zulke honden mag houden. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →