Heel Holland aan lachgas; bijna 1800 ongelukken, 63 doden

Heel Holland aan lachgas; bijna 1800 ongelukken, 63 doden 

02 december 2021 - 09:35

De populariteit van lachgas is enorm toegenomen, vooral onder jongeren. Ballonnetje hier en daar, inademen en dan voel je je weer een paar minuten gelukkig. Dus, Heel Holland aan het lachgas. Het nadeel is echter dat mensen dan nogal overmoedig worden, onder invloed de auto pakken (al dan niet zonder rijbewijs) en de weg op gaan. Met als gevolg steeds meer ongelukken in het verkeer. 

De politie heeft daarom op verzoek van de NOS het aantal ongelukken waarbij lachgas in het spel was in kaart gebracht. En de cijfers liegen er niet om. De afgelopen jaren (vanaf 2019) waren er 1800 ongelukken in het verkeer, daarbij vielen 63 doden en 362 gewonden met (ernstig) letsel.

Wanneer we naar het totale aantal incidenten met lachgas in het verkeer kijken, dan zijn de cijfers helemaal niet om over naar huis te schrijven: 3518 in de eerste tien maanden van dit jaar. In heel 2019 en 2020 waren het respectievelijk 2305 en 4537 verkeersincidenten.

Koren op de molen van deugend Nederland om lachgas ook op Lijst 1 van de Opiumwet te zetten. Overigens is het gebruik van lachgas niet altijd onomstotelijk bewezen als de grote boosdoener, maar heeft de politie wel 'een vermoeden'. Er is namelijk nu nog geen bloed- of speekseltest voor lachgas, dus moeten agenten het doen met wat ze aantreffen (gasflesje in de auto, getuigen die ballonnetjes hebben gezien).

Detectietechnieken voor het vaststellen van lachgasgebruik zijn volgens de politie wel in ontwikkeling. "Maar wanneer die ook daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden is nog niet duidelijk", stelt een politiewoordvoerder. 

"DEN HAAG (ANP) - De politie in Nederland heeft in de eerste tien maanden van dit jaar al ruim 4000 keer een bestuurder betrapt op het gebruik van lachgas achter het stuur. Dat komt neer op gemiddeld 400 keer per maand, vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar, meldt de politie donderdag."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml