'Heel Holland gebruikt mobiel in het verkeer'

'Heel Holland gebruikt mobiel in het verkeer' 

05 april 2022 - 10:45

Even snel iets opzoeken, uw mattie appen dat u eraan komt of zelfs een spelletje spelen: wij Nederlanders kunnen in het verkeer vaak niet zonder onze grootste vriend de mobiele telefoon. Interpolis trekt daarom aan de alarmbel wat dit soort gedrag dient natuurlijk niet normaal gevonden te worden.

In een glashelder onderzoek in opdracht van de verzekeraar geeft 71,5 procent van de Nederlanders aan het mobieltje wel eens te gebruiken tijdens het rijden of fietsen. Vijf jaar geleden was dat nog 66 procent. Ook het percentage mensen dat aangeeft wel eens een foto te maken, iets op te zoeken of een spelletje te spelen op de mobiele telefoon terwijl ze aan het verkeer deelnemen is gestegen.

Van jongeren tussen de 12 en 17 jaar gebruikt liefst 85 procent (!) de mobiele telefoon in het verkeer. Veelal is dat uit gewoonte, stelt Interpolis-gedragswetenschapper Patty Jansen. "Het is automatisch gedrag geworden." Ze waarschuwt dat de sociale norm voor jongeren heel belangrijk is voor het eigen gedrag.

Interpolis ziet voor zichzelf een rol weggelegd in bewustwording. Maar ook scholen, werkgevers, maatschappelijke organisaties en ouders hebben volgens de verzekeraar een rol. "We weten bijvoorbeeld dat hoe vaker ouders hun mobiele telefoon gebruiken in het verkeer, hoe vaker hun kinderen dit ook doen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml