'Heel Holland gediscrimineerd in 2021'

'Heel Holland gediscrimineerd in 2021' 

02 mei 2022 - 10:27

Bij het College voor de Rechten van de Mens hebben ze het er maar druk mee: vorig jaar stroomde een recordaantal klachten en vragen over ongelijke behandeling binnen: 5.286 maar liefst, waarvan ongeveer de helft ging over overheidsdiscriminatie door invoering van het coronatoegangsbewijs (= geen discriminatie volgens de wet) en de andere helft over de gebruikelijke vormen van discriminatie (wél discriminatie volgens de wet).

"In de zogenoemde discriminatiemonitor schrijft de instantie dat zij bijna zeshonderd meldingen binnenkreeg van racisme. Daarnaast dienden nog ruim 450 mensen klachten en vragen in omdat ze het gevoel hadden gediscrimineerd te worden op basis van hun geslacht", schrijft het ANP.

Maar wat dan? Veel van de klachten over racisme volgden naar aanleiding van de toeslagenaffaire en van mensen die zich etnisch geprofileerd voelden bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Bij meer dan de helft van de melders over geslachtsdiscriminatie ging het om mensen die in hun werk benadeeld werden omdat ze zwanger waren of een kinderwens hadden. En natuurlijk om het probleem van #MeToo op de werkvloer.

De lijst van ander onrecht dat u is overkomen, is bijna eindeloos. De genoemde invoering van het coronatoegangsbewijs dus, maar ook dat de coronapandemie "de situatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte verergerde, zeker als zij moeite hadden met het vinden van een baan, een opleiding of een huis." Daarnaast hadden mensen met een beperking soms moeite met zaken als het uitbrengen van hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen en dienden 77 ouders 77 een klacht in omdat hun hoogbegaafde kind niet goed geholpen wordt op school.  

Het valt allemaal niet mee in Nederland.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml