Heineken: 'Sorry dat we zo schijnheilig zijn over Rusland'

Heineken: 'Sorry dat we zo schijnheilig zijn over Rusland' 

07 maart 2023 - 12:06

Dat duurde nog best lang maar de pr-afdeling van Heineken heeft eindelijk een smoes verzonnen. Bij de biergigant erkennen ze dat ze niet zo heerlijk helder gecommuniceerd hebben over het ""vertrek"" uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en zeggen ze 'sorry'.

Het verhaal is bekend. Net als diverse andere grote merken bracht Heineken na de Russische inval in Oekraïne een statement naar buiten dat ze geen zaken meer willen doen in het land en ervandoor zouden gaan. In plaats van daad bij het woord te voegen, bleef Heineken. En dat niet alleen, het sprong in het gat wat andere biermerken als Guinness en zelfs frisdrankmerken als Coca Cola achter zich lieten. Schaamteloos.

"We erkennen dat we eerder duidelijker hadden moeten zijn over de noodzaak om nieuwe producten te introduceren en de vragen die hierover worden gesteld zijn begrijpelijk", schrijft Heineken nu in een nieuwe verklaring op de website. "We realiseren ons dat dit tot onduidelijkheid en twijfel heeft geleid over onze belofte om Rusland te verlaten. Hiervoor bieden wij onze excuses aan."

Dat het bedrijf zijn Russische activiteiten niet per direct stopzette heeft volgens Heineken te maken met zijn verantwoordelijkheid richting de bijna 1800 werknemers in het land: "Het dilemma waar we voor staan, is dat als we onze activiteiten opschorten of stopzetten, het bedrijf snel failliet gaat en als gevolg daarvan de werknemers hun bestaansmiddelen verliezen."

Prima, maar dat had je ook wat eerder kunnen bedenken, nietwaar? Daarnaast is actief aanzetten op een bankroet van de Russische tak volgens Heineken ook geen optie omdat dit juridische gevolgen kan hebben. Dat zou het risico op vervolging en nationalisatie met zich meebrengen. En als dat laatste zou gebeuren zou de Russische staat zelfs profiteren omdat het dan de bezittingen van Heineken zomaar in bezit krijgt.

Dat willen we ook niet hebben natuurlijk. Maar geloven wij dit?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml