Heksenjacht Jehova's Getuigen op misbruikslachtoffers?

Heksenjacht Jehova's Getuigen op misbruikslachtoffers? 

26 april 2021 - 13:01

Je verwacht het niet... Honderden slachtoffers van vermeend misbruik bij de Jehova's Getuigen moeten vrezen dat hun getuigenissen op straat komen te liggen nu de organisatie alles in het werk stelt om geanonimiseerde gegevens in handen te krijgen.

Het gaat onder andere om uitgeschreven diepte-interviews en de ruwe data van de vragenlijsten die werden ingevuld door zo’n 750 leden en ex-leden. Van hen zeiden bijna 300 personen zelf misbruikt te zijn. Is natuurlijk niet leuk, voor de religieuze groepering waar het normaal schijnt te zijn om alles in de doofpot te stoppen als iemand zijn handjes niet thuis kan houden.

Om die reden werd eerder al geprobeerd om de publicatie van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, tegen te houden. De universiteit weigert uiteraard om de gegevens prijs te geven maar aangezien het onderzoek in opdracht was van het WODC, wat onderdeel is van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, kan er een beroep gedaan worden op de wet openbaarheid van bestuur (Wob). 

De universiteit moet nu de eigen argumenten om de gegevens niet openbaar te maken heroverwegen, daarna kan nog de gang naar de rechter worden gemaakt. Nu denkt u misschien, wat maakt het uit als de gegevens toch anoniem zijn? In de kleine, gesloten wereld van de Jehova's Getuigen, kan alleen al door de manier waarop iemand iets formuleert een interview aan een persoon gekoppeld worden, meldt Trouw

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.