Hel op aarde

Hel op aarde 

23 april 2022 - 11:32

Dat speciale plekje in de hel voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen, je gunt het Kaag niet eens. Tussen de soortgenoten, kierend hoe ze andere vrouwen genaaid hebben, hoe ze niet bereikbaar waren en hoe zij het zélf hebben gefikst. Zo onterecht deze plek in de hel maar in ieder geval tussen die anderen, die helemaal geen hulp van andere vrouwen nodig hadden. Je weet toch dat vrouwen überhaupt geen macht hebben? Helemaal niets kunnen fiksen? Andere vrouwen helpen? Je moet het zelf doen: mannen dienen, positie verdienen.

Geen man, laat staan vrouw, die het zegt maar dit is de casus die leeft in de hoofden van vrouwen: vrouwen die slachtoffer van mannelijke intimidatie en grensoverschrijdend gedrag zijn, hebben dit aan zichzelf te danken. Het zijn hoeren die denken zichzelf omhoog te kunnen neuken. Of gevleid zijn door mannelijke aandacht, denken dat het gaat om ‘liefde’, en ach, de weg naar de top is zo oud als de weg naar Rome. Als je geen talent hebt, kun je nog altijd de knoopjes van je bloesje openen. Of wat anders. Anouk zei het al, als je moet neuken moet je neuken, geen ge-metoo dat daar een probleem van maakte. Besmuikt lachen, schouders ophalen – it’s the way of the world. Er is geen bedrijf waarbij je je niet afvraagt hoe een bepaalde vrouw die niets kan, alle reorganisaties weet te overleven en toch op de positie zit waar ze zit. Zeg me dat het niet zo is? We hebben het er niet over in het openbaar, maar wél tegen elkaar – vrouwen onderling.

Maar das war einmal. Inmiddels leven we in het #metoo-tijdperk, zijn mannen niet meer de vanzelfsprekende macht en doen vrouwen mee als het gaat om leidinggevende functies. En vindt er eindelijk een verschuiving in de machtsverhouding en het gedrag plaats. Seksistisch gedrag, van het benoemen dat je een leuk bloesje aan hebt tot seksuele intimidatie ‘kan’ niet meer. Hel, als je als man met een vrouw de lift instapt, ben je al schuldig aan aanranding. We zitten nu in de periode van wraak uit verleden, alleen zijn de fossielen van vroeger nog niet gewend aan de spelregels.

En dus stond Kaag hautain te zijn, spatte het gif uit haar mond en ogen; ze had maar drie uur geslapen de afgelopen twee dagen. Geen journalist die haar informeerde dat ze minister van Financienis en dus niet dagenlang in het buitenland hoefde te zijn. Je verbergen achter een ‘geheim rapport’ – really?! Voor wie wordt zo’n rapport überhaupt geschreven als het voor niemand bestemd is? Wat is het toch dat het vrouwen als Kaag ón-mó-ge-lijk maakt om betrokken en oprecht over te komen? De verveling dat een vrouw loopt te zeiken over dingen uit het verleden, uit een tijd dat het normaal was dat iedereen wist hoe mannen zich opstelden tegenover vrouwen zonder dat er consequenties aan vastzaten? Dat Kaag éxcuses moest aanbieden. Het slikken deed zichtbaar pijn.

En dat terwijl élke vrouw die een man laat wegkomen met grensoverschrijdend, fysiek dan wel seksueel gedrag, niet een plek in de hel verdient tussen vrouwen maar tussen mannen, die haar precies aandoen wat zij naliet de ander voor te beschermen. Mocht de Tweede Kamer niet de hel op aarde zijn voor vrouwen, gaat het dan te ver om Sigrid Kaag een enkeltje toe te wensen?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.