Help! Code Rood! Storm Poly legt het land plat

Help! Code Rood! Storm Poly legt het land plat 

05 juli 2023 - 08:51

Nou, zeg! Met de allesslopende tornado ten westen van Apeldoorn gisteren dachten we het extreme weer deze zomer wel gehad te hebben, maar toen hadden we nog niet van Poly gehoord. En deze storm is serieus! Duik allemaal de schuilkelders in, open een pot ingeblikte bruine bonen! Het hele land ligt plat!

Het KNMI heeft namelijk CODE ROOD afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. En daar is reden toe: zo is in IJmuiden zojuist de zwaarste windstoot in juli tot nu toe gemeten: 145 kilometer per uur! Code Rood dus! Met dit zwaarste weeralarm dat het instituut kan afgeven, waarschuwt het u voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast en ander leed kan zorgen dat het ""maatschappijontwrichtend"" kan zijn.

En maatschappijontwrichtend is het zeker. Neem de NS. Dit bedrijf - berucht van vertragingen bij elk blaadje op het spoor - gaat het niet eens proberen en heeft vanaf 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stilgelegd. Die storm is volgens de NS "aanzienlijk zwaarder dan verwacht". Vanaf 09.30 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort stilgelegd.

En dan Schiphol: ruim 300 vluchten op de luchthaven zijn geschrapt vanwege het slechte weer. Volgens een kan dat aantal nog oplopen. Door zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht, kunnen vliegtuigen nauwelijks landen of vertrekken.

Gek genoeg lijkt de situatie op de weg dan weer mee te vallen. De ochtendspits is iets zwaarder dan normaal. Omstreeks 08.15 uur stond er 280 kilometer file, iets meer dan het gemiddelde. "Maar het loopt niet uit de hand", zegt een woordvoerder van de ANWB. Wel waarschuwt Rijkswaterstaat om lekker thuis te blijven en uw reis uit te stellen, als u tenminste niet zo'n kantoorslaaf bent die van de baas stipt om half 9 aanwezig dient te zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml