Henk kan in Amsterdam voortaan gratis een Anita worden

Henk kan in Amsterdam voortaan gratis een Anita worden 

29 juni 2023 - 14:17

Goed nieuws als u vanochtend wakker werd met de gedachte: verdomme, ik heb dan wel een piemel, toch ben ik een vrouw. Of andersom natuurlijk. Dat u dacht: ik mag dan wel een vagina hebben, toch ben ik meer een Henk. Als u in Amsterdam woont hoeft u voortaan niet meer te betalen voor het wijzigen van het geslacht op een identiteitsbewijs! Hoera, hoera!

Dat is althans wat een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil nu politiek Den Haag maar niet opschiet met een transgenderwet, terwijl het hele land daar al zo lang op zit te wachten. Goed dus dat Amsterdam de handschoen (m/v) oppakt. Want waar de onneembare bobbel zit is dat het nu al snel zo'n 260 euro kost om je geslachtsverandering door te geven. Dat is de reguliere 60 euro voor een nieuw paspoort, maar ook 200 poepballen voor een deskundigenverklaring. Dus stel je bent Frits maar je voelt je Anita en je hebt krap aan 250 euro op je spaarrekening, dan blijf je dus gewoon Frits. En ja, dat gun je niemand.

Gelukkig hebben de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en oppositiepartijen Bij1, Partij voor de Dieren, Volt en Lijst Kabamba (gezondheid) de genderneutrale handen ineen geslagen. En het hartverwarmende is dat dit voorstel niet alleen een financieel steuntje in de rug is voor de hoofdstedelijke transgender en non-binaire, het is ook een expliciete steunbetuiging. Want, zo schrijven de politieke partijen, 'in het politieke debat hebben slechte en onjuiste argumentaties een uiterst pijnlijk en negatief effect op transgender en non-binaire personen’.

Er zou in politiek Den Haag namelijk veel weerstand zijn voor een landelijke Transgenderwet. Zo wordt gevreesd dat bij te losse regeltjes niet- transgender-mannen zich gaan voordoen als wel-transgender-man terwijl ze dus eigenlijk geen transgender zijn om zo bijvoorbeeld in een dameskleedkamer dames (die dan dus weer geen transgender zijn) te kunnen bespieden. Ook wordt gevreesd dat een Transgenderwet kwetsbare jongeren te weinig beschermen tegen een ingrijpend medisch traject.

Gedoe dus. Het meest bizarre is misschien nog wel dat Amsterdam geen voorloper is wat het gratis registreren van geslachtsverandering betreft. In Nijmegen, Rotterdam en Utrecht kan dit al.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml