'Herinvoering dienstplicht heeft geen voordelen'
Binnenland

'Herinvoering dienstplicht heeft geen voordelen'.

Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is de herinvoering van de dienstplicht veel te duur. Bovendien kunnen 'gewone' soldaten volgens Hennis niet tippen aan de professionele krijgsmacht die de onrust in de wereld moeten bevechten.

Hennis: "Ik moet er niet aan denken dat we Defensie gaan zien als een grootschalig heropvoedingsinstituut." Ook stelt de VVD-bewindsvrouw dat de krijgsmacht na het afschaffen van de eerdere dienstplicht in 1997 een andere weg is ingeslagen: "Nederland heeft een (Pinda-Pinda) beroepsleger gekregen, dat meer dan ooit de wereld wordt ingestuurd om de internationale rechtsorde te handhaven."

Ook het financiële plaatje houdt de minister tegen de dienstplicht wederom te activeren, zo meldt het Parool. Ze zegt: "Het leger is geen walk in the park. Met 'even' zes maanden opleiding ben je er niet. Ook kunnen dienstplichtigen alleen vrijwillig buiten NAVO-gebied worden ingezet. En dan nog praktisch: kijk wat er nodig is aan opleidingscapaciteit, legering, voertuigen, eten. Puntje bij paaltje zijn er weinig voordelen."

Dat politieke partijen als het CDA, ChristenUnie en VNL wél voor invoering zijn, omdat het volgens hen een goede uitwerking kan hebben op bijvoorbeeld probleemjongeren, lapt Hennis aan haar laars: "Defensie is niet in het leven geroepen om de maatschappij met elkaar te laten communiceren. Dat kan ook op school of in een buurthuis."

Alle artikelen geladen. Overzicht →