Herwijnen krijgt defensieradar door strot geduwd, bewoners boos

Herwijnen krijgt defensieradar door strot geduwd, bewoners boos 

17 juni 2022 - 12:56

Herwijnen staat op zijn kop. Het ministerie van Defensie is namelijk van plan om een heuse defensieradar in het dorp te plaatsen, ook al heeft de Tweede Kamer twee moties ingediend tegen dat besluit. De radar is nodig om ons luchtruim beter in kaart te brengen, met het oog op mogelijke buitenlandse agressie. Bewoners zijn boos en vrezen gezondheidsschade door straling.

Bewoners van het dorp zijn op de bres gesprongen, want ze zitten niet te wachten op de komst van de defensieradar. Ze komen samen met spandoeken met teksten als ‘Niet nog een radar’. Er is weinig begrip voor de keuze van het ministerie om tegen het advies van de Tweede Kamer in te gaan. Als een aanwezige moeder met drie kinderen gevraagd wordt of de radar nou echt zo schadelijk voor de gezondheid is, antwoordt ze: “Laten we dat eerst uitzoeken voordat ze hem neerzetten.”

Ook raadslid Ad van Krieken is fel gekant tegen de komst van de defensieradar. Hij herinnert ons aan een recente politieke rel en vervolgt: “Functie elders, deze gaat over de radar in Herwijnen, locatie elders”. Grappig natuurlijk, maar de boodschap is duidelijk serieus. Hij vindt de onduidelijkheid over de effecten van straling op gezondheid niet kunnen. Bovendien moest hij op het nieuws vernemen dat de radar er toch komt, terwijl het dorp meegenomen zou worden in het proces.

Niemand lijkt blij te zijn met de manier waarop het ministerie de radar heeft doorgedrukt. De verantwoordelijke is staatssecretaris Christophe van der Maat. Hij stelt dat Herwijnen, van de negentien onderzochte locaties, de beste bleek te zijn. Dat zal natuurlijk, maar dat rechtvaardigt niet dat burgers of de lokale politiek na vier jaar onzekerheid zomaar dit nieuws op hun dak krijgen. Dat is niet de manier waarop Rutte IV het vertrouwen van de burger zou moeten winnen.

Zien hoe het protest verliep? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml