Het circus dat gemeenteraadsverkiezingen heet

Het circus dat gemeenteraadsverkiezingen heet 

12 maart 2022 - 11:21

Maandag begint het circus dat gemeenteraadsverkiezingen heet en als er één ding is wat we, burgers, de afgelopen jaren geleerd en ervaren hebben, is het dat politici onbetrouwbaar zijn. Dat dat geldt voor hun graai in onze portemonnee, wisten we al. Dat het inmiddels ook geldt voor onze stem, bewijzen carrière-politici keer op keer. Geen wonder dat de opkomst bij lokale verkiezingen bedroevend is waardoor landelijke partijen altijd weer de grootste worden. Laten we dat de komende week ‘ns anders doen. Vooral in Rotterdam.

Bij het circus van 2018 werd Leefbaar Rotterdam met afstand de grootste partij: 11 zetels. De tweede, derde, vierde én vijfde partij haalden niet eens de helft: 5 zetels ieder. Het spel van uitsluiting ging op de kar: kartelpartijen PvdA, GroenLinks, D66 én VVD hielden Leefbaar Rotterdam uit het college. De carrièrepolitici sloten de rijen, trokken CU-SGP het college in met één zetel (TIEN!!! zetels kleiner dan Leefbaar) en konden dit prima aan zichzelf verkopen.

De stad werd tien wethouders, tien dienstauto’s, tien secretaresses – gewoon tien van alles rijker. Als dit de stad zou dienen: prima. Maar in hun ijdelheid om Leefbaar buiten het college te houden, pasten de tien wethouders bijna niet meer in het vak naast Aboutaleb. Daarbij: hoe dient een huppelkut als Barbara Kathmann, destijds lijsttrekker van de PvdA, inmiddels Kamerlid voor de PvdA, vanuit Den Haag de stad Rotterdam? Kathmann, die het in aanloop naar de verkiezingen bestierde om mijn optreden bij een verkiezingsdebat te verbieden. Ik zou een ‘abjecte’ mening hebben – ja, de vrijheid van meningsuiting is bij de PvdA in veilige handen.

Kathmann is opgerot uit Rotterdam, maar wél met een salarissprong van jewelste. Heus, PvdA’ers zitten er niet voor ons burgers, maar voor zichzelf. Hetzelfde geldt voor ‘ondernemer’ Vincent Karremans. Dat zijn uitsluitingsactie in opdracht van de Haagse VVD fractie cq het Torentje tot stand is gekomen, lijdt geen twijfel. ‘Ondernemer’ Karremans hield zijn kassa – ander woord voor carrière – voor ogen. Die ik best wil uitstippelen: bij de volgende verkiezingen wordt niet Sophie Hermans het gezicht van de VVD, maar mooiboy Vincent. Dan kan het lekker ‘knetteren’ tussen hem en mooiboy Wopke (CDA) en wordt door de keuze voor de ene of de andere kaaklijn de politieke rechtsorde én de balans in de Tweede Kamer weer hersteld. Heus, ook kaaklijnen zitten er voor hun carrières. Als ze er voor ons zouden zitten, hadden ze voorkomen dat Judith Bokhove (GroenLinks) Rotterdam in een eeuwigdurend verkeersinfarct heeft veranderd. De doorstroom van noord naar zuid is afgeknepen, maar er wonen wél mensen op Zuid. Of in het Centrum. Nadenken in het belang voor de burgers – kiezers! – zit niet in het DNA van politici. Leugens, worsten, beeldvorming, aanzien en macht: dat is wat carrière-politici drijft. Onze portemonnee telt niet, die van hun des te meer.

Of lokale partijen beter zullen zijn, is geen garantie. Wat wél een garantie is, is dat ze niet vanuit Den Haag worden aangestuurd. Alleen al daarom verdient het de voorkeur om lokaal te stemmen. Deze partijleden staan los van de dictatuur uit Den Haag, hebben en houden ons stadsbelang in het oog. De uitsluiting van lokale partijen door ‘politici’ als VVD’er Vincent Karremans en co, dient alleen carrières en portemonnees van carrière-politici. Vanaf maandag kunnen we hiermee af te rekenen: ga stemmen. Want de kiezers van PvdA, GroenLinks, VVD, CDA, D66, CU-SGP en SP doen dat óók. En stem wijs; voor je het weet gaan carrière-politici niet alleen met onze stad, maar ook met onze portemonnee aan de haal.     

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.