Het enige goede advies aan Sywert

Het enige goede advies aan Sywert 

18 juni 2021 - 12:25

Beste Sywert,
Zoals je misschien weet – of niet – heb ik eigenlijk best bewondering voor je. Je moet het maar kunnen, miljoenen en miljoenen verdienen over de rug van de belastingbetaler en daarbij met een uitgestreken smoel beweren dat je het “om niet” doet. Nou: Chapeau! Zoals Sybrand Buma, de voormalig CDA-leider zou zeggen.

Maar nu ben ik echt totaal klaar met je. Een persbericht om je lidmaatschap van het CDA op te zeggen? En dan ook nog eens doen alsof dit in het belang van het CDA is? Kan dit please ophouden? Serieus gast, je bent echt gaan geloven dat je heel belangrijk bent. Dat is wat media met je doet, dat is wat aandacht met je doet en vooral: dat is wat oplichterij binnen de wet met je doet. Hou alsjeblieft op met je gejank. Je het miljoenen bijgeschreven, als je slim bent hoef je nooit meer te werken en kun je je kinderen toch een goede opleiding geven dus please, kap met je gezeik.

Ik heb geen zin om je af te branden, ik heb mateloos respect voor je hoe je die negen miljoen hebt weten bij te schrijven. Ik denk dat het er wel meer zijn, daar stijgt mijn respect alleen maar door, no worries. Maar waar ik niet tegen kan, is het gejank. Denken dat je zo belangrijk bent, zo nobel en vooral: denken dat je zo veel vrienden hebt dat je je reputatie wel weer terug kunt krijgen. Newsflash: die vrienden heb je niet. Je hebt profiteurs om je heen, zoals jij ook geprofiteerd hebt van de mensen met wie je jaren gewerkt hebt en die jou zendtijd en dus bekendheid hebben gegund. Dat deed je goed, je omringen door mensen die zichzelf ook belangrijk vinden, die de baantjes uitdelen en het daarbijbehorende geld. Je bent ze allemaal kwijt, niet omdat je een oplichter bent maar omdat ze niet mochten meedelen in je negen miljoen. Geloof me, als jij mensen die BN’er zijn geworden door de Publieke Omroep mee had laten delen in je gratis en pijnloze welvaart, was je met negen miljoen en meer weggekomen. Nu niet. Dus laat me je even vertellen wat je wél moet doen, ipv die onzin van CDA-persberichten de media in te pushen.

OWN je negen miljoen, OWN je gevallen status en OWN je oplichterscapaciteiten. OWN het. Wees trots op wie je bent, wees trots dat jij dit voor elkaar hebt gekregen en dat jouw kinderen nooit iets tekort zullen komen. Kap met jezelf verontschuldigen, je pogingen om je straatje schoon te vegen en vooral de hysterische drang naar reputatieherstel. Gaat je niet lukken. Je hoort nu bij het rijtje Rijkman Groenink – die het met 25 miljoen van de ABNAMRO net iets beter deed dan jij maar hey, hij moest daar wel eerst een kwart eeuw voor werken met z’n ellenbogen. Je doet het ook beter dan Cees van der Hoeven (zoek maar op!) hoewel hij na zijn AHOLD debacle nog een miljoenenklapper wist te maken. Paria’s op feesten en partijen, maar wel miljoenen rijker. Hypotheekvrije woningen komen meestal niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen: OWN je status als paria.

En schrijf die brief – of maak een filmpje, zoals jou generatie doet. Kom, ik help je even:

Hoi, ik ben Sywert!
Ik heb inderdaad samen met mijn companen Bernd Damme en Camille van Gestel (meer dan) dertig miljoen verdiend met de handel in mondkapjes. Dat klinkt als een hoop geld en dat is het ook, zeker als je bedenkt hoeveel moeite we daarvoor hebben moeten doen: vrijwel geen. Ik belde met al mijn relaties die ik al kende omdat ik jaren op het schild ben gehesen door de Publieke Omroep, vervolgens maakte ik gebruik van mijn bekendheid en bereik op Twitter om partijen enerzijds op te roepen om mee te werken, anderzijds onder druk te zetten om ons mee te laten doen. Dat komt omdat ik erachter kwam dat mondkapjes het nieuwe goud zijn: de overheid bleek bereid om miljarden aan belastinggeld uit te geven hieraan. Toch slim dat mijn vrienden Bernd, Camille en ik besloten om óók in dat gat te springen. Ik begrijp best dat heel Nederland en z’n moeder boos is op Bernd, Camille en vooral mij: ik heb te lang beweerd dat wij dit ‘om niet’ deden. Daarbij heb ik mijn relaties wél ‘om niet’ laten bijdragen, terwijl wijzelf aan één deal meer geld hebben overgehouden dan een gemiddelde straat in Nederland, in een heel leven. Eerlijk? Ik was bang dat die deal dan aan mijn neus voorbij zou gaan als ik openheid van zaken had gegeven want zeg nou zelf: wanneer krijg je ooit de kans om zoveel geld te verdienen met zo weinig inspanning?

Ik vind het afschuwelijk dat ik nu een paria ben geworden. Ik kan me eigenlijk nergens meer vertonen en ik ben bang dat mijn kinderen hier ook last van krijgen in hun leven. Dat is best oneerlijk. Maar goed, tegelijkertijd zijn Nederlanders heel vergevingsgezind: de zonden van de vader gaan zelden over op de kinderen. Daar hou ik me maar aan vast. Want dat Bernd, Camille en ik het geld niet teruggeven, dat staat als een paal boven water. Wat ik wel ga doen is het volgende:
1. Iedereen die om niet heeft meegewerkt, Coolblue, Randstad, KLM – alle anderen, alsnog de marktwaarde betalen voor geleverde diensten. Als zij dat niet willen, snap ik dat maar dan mogen ze het doneren aan een goed doel naar eigen keuze. Uiteraard nadat ik het geld op hun rekening gestort heb.
2. Wat wij hebben gedaan, de overheid oplichten binnen de eigen kaders en volgens de eigen wetgeving, mag nooit meer gebeuren. Ik zal daarom een advocaat vragen om alle betrokken die dit soort deals mogelijk hebben gemaakt, aan te klagen wegens wanbeleid. Ze hebben geen idee wat ze doen en verkwisten overheidsgeld. Mijn advocaat zal van alle deals beoordelen of ambtenaren en politici integer en met kennis van zaken gehandeld hebben. Wij hebben dit namelijk wél gedaan, we wisten dat we slapend rijk zouden worden. Hoe kon dit gebeuren? Gebeurt dit op alle ministeries? En hoe vaak? De onderste steen moet boven, dit mag nooit meer tijdens geen enkele ‘pandemie’ gebeuren.
3. Ik trek mij terug uit het publieke leven. Dit omdat de media en het volksgericht dat door dezelfde media die mij groot hebben gemaakt, is aangericht, vergeten moet worden. Ik gun mijn gezin en mijzelf rust. Het wordt tijd dat ik geen aandacht meer trek en dat we allemaal leren van onze fouten. Dank dat ik heb mogen bijdragen aan het boven water krijgen van de gebreken in ons overheidsapparaat, vooral die waar het gaat om onnodige uitgaven. Nogmaals: dit mag nooit meer gebeuren.

Dit Sywert, PLEASE.
Verlos ons en jezelf van de ‘mondkapjesdeal’ headlines. Accepteer dat je zakelijke en maatschappelijke carriere over, lach ‘all the way to the bank’ (heus, ik weet dat niet kunnen werken omdat ze je niet moeten een drama is maar OWN it) en verdwijn uit de media. Ga naar Curacao, boek een hotel tot en met eind september, speel met je kindjes, doe iets met je vrouw of lees boeken, word lekker bruin en accepteer dat je er niet meer bijhoort.

Je kunt niet én ons belastingbetalers negen miljoen uit de zak kloppen én gerespecteerd worden – zelfs niet als man die ooit lid was van het CDA. Echt Sywert, tief een end op uit de media. Misschien dat het dan weer ‘ns kan gaan over mishandelde vrouwen, eindeloze stromen asielzoekers en vernieuwende politiek.

Graag gedaan hoor.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.