'Het is nu oorlog hier in Meeden'
Binnenland

'Het is nu oorlog hier in Meeden'.

Mocht het u ontgaan zijn, dan brengen wij u graag op de hoogte. Het Groningse dorp Meeden verkeert namelijk in staat van oorlog. Nadat er tientallen conservenblikken met pinnen op het land werden gevonden die de machines van de boeren kunnen beschadigen, zijn de verhoudingen tussen actiegroep Storm Meeden en de landbouwers op scherp gezet.

De objecten werden dit weekend gevonden op het Groninger land. Boer Geert Sandee doet zijn verhaal bij RTV Noord: "De eerste boeren troffen ze aan en dat verspreidde zich als een lopend vuurtje. Dus zijn we op onderzoek uitgegaan. We weten denk ik wel in welke richting we de daders moeten zoeken."

Te verwachten

De agrariër doelt daarmee op Storm Meeden. De actiegroep strijdt tegen de komst van windmolens nabij het Groningse dorp op de akkers van de boeren. Jan Hendriks, die (al dan niet zijdelings) betrokken is bij de actiegroep, ontkent de betrokkenheid van Storm Meeden. "Maar dat die dingen in het maaiveld gegooid zijn, kun je verwachten", zegt hij tegen DVHN. "Er zijn honderden individuen zwaar getroffen die de laatste jaren niet gehoord zijn, genegeerd, geschoffeerd. Door de overheid en door de boeren. Maar dit heeft niets met Storm Meeden te maken."

Islamitische Staat

Boer Sandee is niet te spreken over de agrarische oorlogsvoering: "Ze zijn nog minder dan IS, het is tuig. Als zij ons op deze manier de oorlog verklaren, dan verklaar ik hen vanaf nu ook de oorlog. En ik sta daar niet alleen in. Ze kunnen ook wat van ons verwachten. Daar zullen ze wel achter komen. We zijn er helemaal klaar mee."

Alle artikelen geladen. Overzicht →