Het is zover: eerste 'X' in paspoort een feit
Binnenland

Het is zover: eerste 'X' in paspoort een feit.

Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda is de gelukkige: hij/zij/het heeft vanaf vandaag een neutrale 'X' in het paspoort. Die komt in plaats van de 'V' waarmee tot nu toe het geslacht werd omschreven.

Zeegers - die als man geboren werd - liet zich in 2001 ombouwen tot vrouw, maar ook toen was hij/zij/het niet gelukkig: "De vermelding 'vrouw' voelde niet goed. Het is een juridisch verwrongen werkelijkheid die niet gekoppeld is aan de natuurlijke werkelijkheid. De natuur heeft mij neutraal op de wereld gezet", zo legt hij/zij/het uit aan de NOS.

Een gang naar de rechter volgde, die de 'X' in het paspoort goedkeurde. Belangenorganisaties van 'LHBTI'ers' zijn uiteraard in hun nopjes. "Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne", aldus NNID, TNN en COC. "En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen."

Overigens betekent dit nog niet dat voortaan iedereen die zich man noch vrouw voelt een X mag bijschrijven in het paspoort. Er is momenteel nog geen wetgeving die dit regelt, dus u dient dit zelf af te dwingen bij de rechtbank.

Alle artikelen geladen. Overzicht →