Het kán wel: Brussel sluit haatmoskee
Buitenland

Het kán wel: Brussel sluit haatmoskee.

Nee maar. De Grote Moskee in Brussel, hofleverancier van akelige salafisten, krijgt geen vergunning meer. 

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon reageert hiermee op de bevindingen van de commissie die de aanslagen in Brussel onderzoekt. En daaruit bleek, heel gek, dat moskeeën soms een rol spelen bij radicalisering.

De salafistische moskee wordt gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië en kan volgens de commissie bijdragen aan gewelddadig radicalisme. De commissie wil dat een erkende organisatie met verschillende islamitische stromingen het gebedshuis gaat beheren, zonder buitenlandse financiering.

Vorige week verklaarde de regering een van de imams van de moskee al tot ongewenst vreemdeling. De man is volgens staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) "een geradicaliseerde salafist", een gevaar voor de samenleving en de nationale veiligheid en moet dus het land uit. De imam heeft bezwaar aangetekend tegen het intrekken van zijn verblijfsrecht.

Letten we op, nieuw kabinetje, inzake maatregelen tegen haatkazernes? Of moet er eerst een aanslag in Nederland komen voordat we moskees gaan sluiten? 

Alle artikelen geladen. Overzicht →