Het klimaat gaat eraan: 'Kabinet moet laatste reddingsboei NU grijpen'

Het klimaat gaat eraan: 'Kabinet moet laatste reddingsboei NU grijpen' 

25 mei 2021 - 11:41

Het is wat het wereldwijde klimaat betreft vijf voor twaalf zoals het nog nooit vijf voor twaalf is geweest. Het nieuwe kabinet moet daarom de 'laatste reddingsboei' grijpen. En snel, zo staat te lezen in een aan informateur Mariëtte Hamer verstuurde brief die ondertekend is door 58 organisaties en tientallen wetenschappers, kunstenaars en andere prominenten.

Het kabinet moet vooral niet wachten op allerlei vage technologieën die eventueel in de toekomst mogelijk zijn want dan is het al te laat. Het dient simpel een strategie van 'social tipping points' toe te passen door de maatschappelijke krachten te bundelen die er al zijn: via een kettingreactie kan de broeikasgasuitstoot aanzienlijk verminderd worden omdat u dan gedwongen wordt om uw milieuvervuilende gedrag aan te passen.

Denk daarbij aan stoppen met subsidies voor de fossiele industrie, pensioenfondsen en banken verplichten om fossiele bedrijven uit hun beleggingsportefeuille te weren, een verbod op fossiele reclame, klimaateducatie en decentralisatie van het energiesysteem. Maar ook burgerinitiatieven kunnen bijdragen. De maatregelen versterken elkaar, vragen nauwelijks investeringen en kunnen op zeer korte termijn worden ingezet.

Lekker vaag dus allemaal. Toch dient dit zo snel mogelijk te gebeuren. Wij zijn net de kapitein van het schip de Titanic, die op een gegeven moment ook te laat was met het schip bijsturen voordat het de ijsberg raakte. Hij kon nog zo hard aan het stuur hangen maar het was te laat. Verzinnen wij niet, maar dit zeggen de ondertekenaars van de brief om u de ernst van de situatie duidelijk te maken.

Stikstof

We horen u nu denken: en hoe zit het dan met het stikstof-probleem? Daar wordt het nieuw te vormen kabinet ook de helpende hand toegestoken door een plan van aanpak dat Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland hebben opgesteld. Zij zeggen met een jaarlijkse investering van 'slechts' 1,9 miljard euro de Nederlandse landbouw te kunnen verduurzamen en de stikstofuitstoot met liefst 40 procent terug te kunnen dringen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.