Het klimaat is oké

Het klimaat is oké 

25 oktober 2021 - 11:00

Altijd dat gezeik over het klimaat: vroeger regende het minder, vroeger sneeuwde het meer, vroeger was er niet zo’n hitte, vroeger waren er tenminste nog koude winters, vroeger waren er praktisch geen overstromingen of stormen, vroeger hield de wind zich veel rustiger, vroeger bestond er nog ijspret, vroeger waren de hagelballen kleiner, en vroeger zweetten we van mei tot augusts en rilden we van september tot april. Dit is allemaal bullshit, want het klimaat en wat erin omgaat is geen spat veranderd.

Ik kan uit ervaring spreken over de jaren vijftig en zestig. Toen regende het ook oneindig veel. Ik herinner me dat ik binnen zat, troosteloos door het raam keek, en tegen m’n moeder zei: ‘Mama, het regent dan wel, maar ik wil toch buiten spelen.’ M’n moeder zei: ‘Nee, dat mag niet, je nieuwe schoenen zullen nat worden.’ Het waren helemaal geen nieuwe schoenen, het waren afdankertjes van m’n oudere broer, die ze al gedragen had als afdankertjes van de bij ons inwonende grootvader Frans. Ondertussen bleef het maar regenen, tot de temperaturen daalden en het lichtjes begon te sneeuwen. Iedereen blij omdat we een witte kerst zouden krijgen. Vergeet het. Die paar sneeuwvlokjes bleven allesbehalve liggen, en voor de zoveelste keer op rij werd het in plaats van een witte een modderige kerst.

M’n grootvader Frans zei: ‘Vroeger sneeuwde het veel meer, bijvoorbeeld in 1918. We konden niet eens het einde van de Eerste Wereldoorlog vieren op straat omdat de sneeuw daar twee meter hoog lag.’ We geloofden hem niet, want grootvader Frans was een pathologische, alcoholische leugenaar, die ook beweerde dat er in juli van 1936 een zodanige storm over het land raasde dat alle op de weide van boer Piet grazende paarden naar de ver daar vandaan liggende weide van boer Bert werden geblazen. En dan de ijspret. Ik heb van m’n vierde tot m’n achttiende en ver daarna totaal geen ijspret beleefd. M’n schaatsen bleven ongebruikt, alle buitenshuis geprogrammeerde ijshockeywedstrijden werden afgelast, en toen er in onze buurt toch een warhoofd was die probeerde te schaatsen op het dunne vliesje dat het wateroppervlak van de rivier de Durme bedekte, verdronk die idoot meteen. Ik bedoel maar dat het klimaat is wat het altijd geweest is, en dat er van de zogenaamde klimaatverandering nauwelijks of geen sprake is.

Het zijn een paar klootzakken die daar uit de duim gezogen verhalen over verspreiden, met op kop die enorme klootzak van een Greta Thunberg. Wanneer zal men eindelijk beseffen dat die griet thuishoort in een beveiligde dwangbuis? Dat rachitische flutwijf wordt ontvangen door de paus, door de koning van Spanje, door de minister-president van Europa, door de premier van Ecuador, door de emirs van een paar kutlanden in Arabië, door de burgemeester van Antarctica, en er is zelfs sprake van dat ze binnenkort ontvangen zal worden door de eerste mensen op Mars, en wat ze daar zal verkondigen is waarschijnlijk prietpraat in de trant van ‘De aarde is al naar de vaantjes, maar als we zo verder doen zal Mars binnenkort ook naar de vaantjes zijn, want het is hier veel warmer dan vroeger en ik ben sinds ik hier arriveerde al zes keer natgeregend bij een temperatuur die continu aan het stijgen is bla bla bla.’

Ik wil iedereen dan ook aanraden om zich geen zorgen te maken over het klimaat, dat zich overigens geen reet aantrekt van fijn stof, CO2-uitstoot, gasboringen, gesorteerd huisvuil, of de scheten van honderd miljoen koeien. Het klimaat zal blijven wat het altijd geweest is: iets wat ervoor zorgt dat tenminste af en toe een mild zonnetje op onze achterlijke koppen schijnt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.