Voorsprong Brexit-stem niet meer in te halen
Buitenland

Voorsprong Brexit-stem niet meer in te halen.

Voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie hebben het referendum gewonnen. In de laatste districten die nog geteld moeten worden, zijn niet meer genoeg stemmen te vinden om de Brexit-voorstanders in te halen. Dat blijkt uit tellingen van de BBC.

De vermoedelijke uitslag is een verrassing. Volgens de laatste opiniepeilingen zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap nipt aan het langste eind trekken. De gevolgen van de verrassende uitkomst zijn nog moeilijk te overzien. De koers richting Brexit laat de financiƫle markten hoe dan ook niet onberoerd. Het Britse pond verloor veel aan waarde en de aandelenmarkten kleurden rood.

De toekomst van de Britse premier David Cameron, die met zijn felle campagne voor voortzetting van het Britse EU-lidmaatschap zijn lot nauw met het referendum had verbonden, is onzeker. Een van de voormannen van het 'Leave'-kamp, UKIP-leider Nigel Farage, eiste eerder in de nacht al Camerons aftreden. Camerons partijgenoot en grote rivaal Boris Johnson hield zich nog stil, maar Britse politiek analisten rekenen erop dat Johnson Cameron het leiderschap van de Conservatieve Partij wil betwisten.

Het 'Leave'-kamp heeft met nog een ruim 10 procent van de kiesgebieden te gaan met 52 procent van de stemmen een solide voorsprong. Het is vrijwel uitgesloten dat de 'Remainers' die achterstand nog goedmaken.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →