Het nieuwe normaal: begluurd worden door uw baas

Het nieuwe normaal: begluurd worden door uw baas 

09 april 2021 - 11:19

Zo gaat dat anno 2021: worden we 's-avonds door de overheid opgesloten waarbij u een boete krijgt van oom agent als u het waagt om zonder toestemming een stap buiten de deur te zetten, overdag is het uw baas die steeds vaker controleert of u thuis wel echt aan het werk bent.

Die controle bestaat bijvoorbeeld uit regelmatige belletjes, maar blijkt ook uit het feit dat sinds corona de vraag vanuit Nederlandse bedrijven naar monitoringssoftware voor medewerkers fors is toegenomen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan software dat het aantal toetsaanslagen en muisklikken per minuut bijhoudt. Best vervelend nietwaar? Leg die game console dus maar weg, wanneer u zegt dat u 'aan het werk' bent.

En omdat u zich daar niet zo druk om maakt, doen de vakbonden en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat, want het gaat best ver wat er gebeurt. Mocht uw baas ook uw werkgedrag willen bijhouden: werkgevers vergeten bij dit soort maatregelen vaak even om de noodzakelijkheid en proportionaliteit te onderbouwen. Het zou een laatste redmiddel moeten zijn en bovendien moet zo'n besluit altijd worden goedgekeurd door de Ondernemingsraad. En daar mag u best over klagen. Goed om te weten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.