Het Offerfeest is begonnen! NVWA houdt strikt toezicht

Het Offerfeest is begonnen! NVWA houdt strikt toezicht 

28 juni 2023 - 11:26

Eid Mubarak! Het islamitische offerfeest is vandaag begonnen en dat betekent dat de komende twee dagen duizenden en duizenden runderen, geiten en schapen onverdoofd de keel wordt doorgesneden, want religie! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom in opperste staat van paraatheid om de gang van zaken te controleren.

Wat vieren we ook alweer met het Offerfeest? We vieren dat Ibrahim zóveel liefde voor Allah had dat hij bereid was om zijn zoon te offeren. Op het moment dat het offer voltrokken zou worden greep Allah echter in en besloot Hij dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen. Fijne kerel, nietwaar? Vandaar dat tijdens het islamitische feest moslims een dier slachten. Halal natuurlijk, volgens strenge islamitische wetten. Na de slacht wordt een deel van het vlees weggegeven aan families die onvoldoende geld hebben om zelf een dier te kopen om te slachten.

Hartstikke mooi allemaal. Maar voor de NVWA wel reden om extra in de gaten te houden of de dieren "niet onnodig lijden". In alle 38 deelnemende slachthuizen gaat de autoriteit daarom weer "strikt toezicht" houden, aldus de organisatie. Dieren die binnen veertig seconden na het zetten van de halssnede nog bewustzijn vertonen, worden alsnog verplicht verdoofd. Religie of geen religie.

Ook de politie is extra alert op illegale slachtactiviteiten buiten de officiële slachthuizen. Dieren illegaal buiten een erkend slachthuis doden mag niet (gelukkig maar) en kan worden bestraft met een boete tot 90.000 euro of zes jaar cel. Het Comité Dierennoodhulp roept daarom iedereen op om "goed om zich heen te kijken naar mogelijk illegale onverdoofde slachtingen". Als mensen schapen of geiten op een plek zien waar je ze niet zou verwachten, dan moeten ze volgens het comité 144 bellen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml