Het WEF, een gevaarlijke elitaire schijnvertoning?

Het WEF, een gevaarlijke elitaire schijnvertoning? 

27 mei 2022 - 12:16

Terwijl wij allemaal de thermostaat een graadje lager moeten zetten, vlogen afgelopen week 1300 privéjets naar Davos voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. Vandaag is de laatste dag van het evenement waar de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, samenkomen om te praten over wereldproblemen en om ze op te lossen. Klinkt als een goed idee, maar is dat eigenlijk wel zo? 

Klaus Schwab - inmiddels 84 - zegt met zijn Duitse accent in het Engels: "de toekomst geven wij vorm". "Dat kun je positief uitleggen, maar het heeft ook iets uitsluitends. Er mag maar een select gezelschap naartoe om mee te praten en ons wordt niks gevraagd. Dus het democratische gehalte ontbreekt", zegt Marianne Zwagerman.

Rick van Velthuysen vult aan: "De beelden zijn overal te bekijken, maar niet op het moment waarop ze elkaar treffen in achterkamertjes en tijdens dinertjes, daar vindt natuurlijk het echte netwerken plaats. Dat kunnen wij niet controleren en maak ik mij af en toe best zorgen om."

Uit eerdere edities blijkt dat er op een positieve manier geschiedenis wordt geschreven. Wat kan daarop tegen zijn? Er zitten wel politici maar er zitten ook industriëlen, die alleen een eigen belang dienen. Nu is het op zich wenselijk dat politici naar ondernemers - waar de echte kennis zit - luisteren, maar daar zit ook een gevaarlijke kant aan.

Neem bijvoorbeeld de wapenlobby en oorlogsvoering. Dat vinden we erg,  maar we denken niet na over ondernemers die telefoontjes verkopen: "Bedrijven als Apple of Google zitten ook in Davos en praten in de achterkamertjes met politici als Kaag en Von der Leyen, die hebben geen flauw idee waar ze allemaal 'ja' tegen zeggen. Voordat je het weet hebben ze weer allerlei beloftes over data-opslag en privacy gedaan", aldus Zwagerman.

Benieuwd wat de twee nog meer te zeggen hebben over het World Economic Forum en achterkamertjespolitiek? Luister nu naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml