Het woord zorginfarct komt me mijn strot uit

Het woord zorginfarct komt me mijn strot uit 

19 november 2021 - 11:50

Nou ja, ik krijg het niet meer uit mijn strot. En horen kan ik het ook niet meer. Het woord is ons opgedrongen, het is onze verantwoordelijkheid geworden. Niet dat we er iets mee te maken hebben. Iedereen doet zijn eigen ding om het hoofd boven water te houden - dat eigen ding is zorgen voor het dak boven je hoofd, zorgen voor eten op tafel, zorgen voor je gezin, zorgen voor naasten en vrienden en dan vooral zorgen dat je deze pandemische tijden doorkomt zonder een geslaagde zelfmoordpoging. Vooral omdat je bij een mislukte poging bijdraagt aan het zorginfarct.

Hoe is het zorginfarct van ministeriële en kabinetsverantwoordelijkheid verworden tot zorg van Jan en Trudy met de pet? Sterker nog: hoe vermijden we dat na het zorginfarct het toeslagenschandaal onze collectieve schuld blijkt te zijn? Of de aardbevingen in Groningen? Of het tekort aan leraren in het basisonderwijs? Als het kabinet zo doorgaat, vooral: als wij schuldbewuste burgers zo doorgaan, is straks al het overheidsfalen ónze schuld. Wat het de facto wel is natuurlijk: door onze stemwijze zitten we met clowns opgezadeld die al bijna een jaar ruzie maken dat ze op een verjaardagsfeestje niet met elkaar willen spelen. Het is hún feestje, wij hebben het gefaciliteerd zonder enige mogelijkheid om ze naar huis te sturen.

Inmiddels vergeet half Nederland wie wat kan doen aan het zorginfarct. Of aan onrechtmatig handelen van de overheid. Of aan het tekort aan leraren. Of aan meer blauw op straat. Half Nederland vergeet ook wie wat kan doen aan de stroom migranten dat zich dagelijks aan onze grenzen meldt. Wie verantwoordelijk is voor de woningnood. Of de druk op justitie. En sinds gisteren weet Nederland ook dat er steeds meer motorisch gestoorde kinderen naar de opvang komen die belabberd Nederlands spreken. Voor de helderheid: dat is niet onze schuld maar wel onze zorg. De infarcten waar wij burgers mee geconfronteerd worden stapelen zich in rap tempo op maar op het verjaardagsfeestje gaat het daar niet over. Op het verjaardagsfeestje wordt zo hard geschreeuwd over zorginfarct dat de omgeving is gaan geloven schuldig te zijn aan het zorginfarct.

In Rotterdam wordt het oogziekenhuis gesloopt. Het oude gebouw staat nog maar waar vroeger de kliniek met meer dan honderd bedden zat, wordt momenteel de grond klaar gemaakt voor de Maasbode: een torenflat met woonhuizen voor gezinnen. Aanwinst voor de buurt maar het slopen van een icoon doet pijn. Meer dan 100 bedden. Vroeger. Waarbij vroeger gelijk staat aan de opleidingstijd van mijn moeder. Inmiddels is ze met pensioen en telt het oogziekenhuis een handjevol bedden. Honderd. Handjevol. Uiteindelijk is het voor iedereen beter om zo snel mogelijk naar huis te gaan maar van honderd naar handjevol heeft een andere reden: kosten. En beleid. Door de overheid opgelegd beleid voor de zorgsector. Niet mijn schuld. Niet de schuld van artsen of verpleging. Maar overheidsbeleid.

Sinds 2020 heeft de overheid de massa zo ver dat wij hún falen moeten verdoezelen door ons gedrag en leven aan te passen. Tegen een ieder die de QR cq 2G cq uitsluitingsmaatschappij omarmt, valt niet aan te redeneren. De rest van ons weet: als het de overheid lukt om hún falen ons in de schoenen te schuiven, zonder dat ze een enkele poging doen om het probleem bij de kern op te lossen, is het hek van de dam. Wat zal volgen is een vluchtelingeninfarct, een woninginfarct, een geweldsinfarct, een klimaatinfarct, een onderwijsinfarct, een veiligheidsinfarct en een vertrouwensinfarct. Want terwijl de verantwoordelijken voor de infarcten ruzie maken op het eeuwigdurende verjaardagsfeestje, gaat het échte leven door en zullen de infarcten zich opstapelen. Onverschilligheid heeft een prijs die betaald wordt door ons, burgers. En het zorginfarct toont één ding: wij burgers nemen onze verantwoordelijkheid en zorgen voor elkaar. Maar het wordt tijd dat het geruzie op het verjaardagsfeestje ophoudt. Want dat op deze wijze een politiekinfarct een kwestie van tijd is, willen de kleuters die doorgaan voor ‘kabinet’ en ‘overheid’ maar niet beseffen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.