'Het wordt tantoe heet in Zuid-Europa, schuld van klimaatverandering'

'Het wordt tantoe heet in Zuid-Europa, schuld van klimaatverandering' 

14 juli 2023 - 16:02

Ja Al Gore had ons nog zó gewaarschuwd, maar luisteren ho maar! Nu ziet u het hè? Mocht u dit weekend uw baas vaarwel zeggen en op vakantie gaan: in Sardinië en Sicilië wordt het dit weekend heter dan heet. Zeg maar dat u denkt 'goh het is heet', maar dan nóg heter. En het wordt erger: het is niet uitgesloten dat het Europese hitterecord verbroken gaat worden.

We dienen er nou eenmaal mee te leven: "Het is een feit dat ons klimaat opwarmt en hierbij horen nu eenmaal hogere temperaturen. Dat is ook duidelijk te zien in de warmterecords die wereldwijd overal worden gehaald. Deze dateren namelijk bijna overal uit de laatste paar jaren", aldus een meteoroloog tegenover Weeronline. 

Voor zowel morgen als zondag geven meerdere berekeningen voor Sicilië temperaturen van 46 of 47 graden aan. Dat is volgens Weeronline "nog steeds een stuk lager" dan het officiële Europese hitterecord. De Wereld Meteorologische Organisatie houdt als record 48,0 graden aan, dat werd gemeten in Athene op 10 juli 1977. Volgens het weerbureau wordt pas op de dag zelf duidelijk of het record daadwerkelijk verbroken gaat worden.

Ook elders in Europa is het zeer heet. Op de Griekse eilanden zijn overal temperaturen van 30 tot 37 graden, op het vasteland van Griekenland liggen de maxima op veel plekken tussen 35 en 40 graden. In het Turkse Antalya kan het zaterdag 45 graden worden, landinwaarts kan het kwik lokaal uitkomen op 46 graden. In Spanje liggen de maxima in het weekend nog tussen 35 en 40 graden, maar maandag en dinsdag kan de temperatuur in Andalusië oplopen tot ruim boven de 40 graden. In de eerste helft van de week kan het zeer lokaal 44 of 45 graden worden. Die waarden worden hoogstwaarschijnlijk gehaald in de omgeving van Sevilla of Murcia.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml