Heus, ik hoop dat het vertrouwen in politici ooit terugkomt

Heus, ik hoop dat het vertrouwen in politici ooit terugkomt 

21 januari 2023 - 10:00

Heus, ik hoop dat het vertrouwen in politici terugkomt maar er is geen ochtend dat die hoop door de radio of tv wordt ondersteund. Bij het nieuws dat minister Adema boeren en Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd, weet je één ding zeker: geen boer die zonder slag of stoot akkoord gaat met die onrechtvaardigheid.

En dat is misschien wel wat het meest knelt: de onrechtvaardigheid van politiek handelen. Er is geen politicus die mij kan uitleggen waarom boeren zouden moeten ophouden met boeren. Ja er is te veel CO2-uitstoot maar die uitstoot is net zo relatief en willekeurig als de avondklok in qronatijd. Je kunt ook KLM opheffen. Of Schiphol sluiten. Het gebruik van het regeringstoestel en privéjets door politici verbieden. Eisen dat alle ‘auto’s van de zaak’ die in Nederland rijden, inclusief dienstauto’s van ministers en staatssecretarissen, ingeruild worden voor elektrische Mini’s met een actieradius van 170km. Als je verder moet, pak je maar de trein. Ja, deze voorstellen zijn idioot, maar niet minder idioot dan boeren nodeloos werkeloos maken, landbouwgrond zinloos inruilen voor bouwgrond om vervolgens plofkip-filet uit Oekraïne en halal schapenvlees uit Nieuw-Zeeland te importeren.

En dan het pensioen van Edith Schippers’ DSM-medewerkers. Lang onrechtvaardig verhaal kort: het ooit rijkste ondernemerspensioenfonds van Nederland heeft financiële problemen waardoor de pensioenen van oud DSM-medewerkers al jaren gekort worden. Dat VVD-er én DSM-president Edith Schippers desondanks een bonus krijgt, mag geen verrassing heten; ze kan het ongetwijfeld als rechtvaardig verkopen. Het zijn altijd de anderen die lijden door het handelen van politici. Dat oud DSM-bestuurder Feike Sijbesma in 2016 nog 2.2 miljoen euro aan pensioen bijgestort kreeg, is ongetwijfeld minstens net zo ‘rechtvaardig’ en te verklaren. Hij kreeg minder betaald dan andere CEO’s dus tja, dat gat moest ‘gerepareerd’ worden. Waarom is het vanzelfsprekend om de gaten van rijke mensen wél en die van minder bedeelden níet te repareren? Het is tenenkrommend en misselijkmakend. En allemaal zinloze emotie want uiteraard kreeg Edith Schippers een functie voor bewezen diensten bij DSM na haar ministerschap. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen trekt ze straks weer de kar voor de VVD. Heus, stop ‘ns met op deze lieden stemmen, we kunnen echt zonder ze.

Rechtvaardigheid zou de basis van ieders handelen moeten zijn, maar bovenal van politici. Helaas is de zweem van corruptie en eigenbelang nooit ver weg. De innige verstrengeling van de vaderlandse pers met politici bevestigt dit. Er moet gedacht, gestemd en verslag gedaan worden zoals Hilversum het goed acht. Zo heeft politicus Richard de Mos justitie achter zich aan vanwege een ‘grote corruptiezaak’, maar loopt Hugo de Jonge nog steeds vrij rond na zijn vriendjesdeal met Sywert. De pers hakt op de Hagenees in, terwijl de Rotterdammer dagelijkse lachend op de plaat wordt gezet. De maat waarmee gemeten wordt, hangt samen met de partij die men vertegenwoordigt. En beeldvorming is alles: de pers benadert de politicus met de uitstraling van een marktkoopman anders dan de geprivilegieerde vrouwelijke bestuurder. Had je maar ABN moeten spreken, gast. Of beter: bij Hugo in de leer moeten gaan over beeldvormig. Want beeldvorming is de essentie waarmee onrechtvaardigheid verkocht wordt als de best deal ever. Wat dat betreft zou ook journalisten onpartijdigheid vermomd als rechtvaardigheid niet misstaan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.