Hier scheiden zich onze wegen?

Hier scheiden zich onze wegen? 

20 april 2022 - 13:00

Het vuile spel, de bewuste misleiding, het negeren van een onderzoeksrapport, het verbaast niet meer. Wie zijn toch die mensen die niets geven om integriteit maar alles om beeldvorming? Wie zijn toch die mensen die uitspraken doen over nieuwe bestuurscultuur, over veilige werkomgeving, over inclusiviteit? Wie zijn toch die mensen die boven ons staan, voor wie wij slechts een middel tot macht zijn? Wie zijn toch die mensen van wie onze wegen maar niet willen scheiden?

Wie zijn toch die mensen, die collega’s steunen in hun grensoverschrijdend gedrag in plaats van slachtoffers bij te staan? En hoe denken deze mensen hier tot in de eeuwigheid mee weg te komen? Nou ja dat laatste blijkt al decennia verrassend simpel: zolang media en politiek samenspannen tegen burgers, ons voor randdebielen aanzien en de berichtgeving daarop aanpassen, kan het. Maar opeens gebeurde er iets bijzonders: het werd persoonlijk. RTL-meisje Floor Bremer bleek het best te kunnen, kritisch zijn. D66 prominent en fractievoorzitter Jan Paternotte kreeg de kans niet om zijn obligate oneliners van onderste steen boven tot zorgvuldige afweging de ether in te slingeren. Je zou bijna gaan denken dat er een trauma naar boven kwam bij Floor wat Paternotte voor zijn kiezen kreeg.

Inmiddels vragen ze zich bij D66 af waarom het ‘geheime rapport’ niet meteen de shredder in is gegaan in plaats van in een la; deze toestand is zó slecht voor de beeldvorming. Het hele concept ‘geheim rapport’ dient geen enkel doel behalve de het alibi dat onderzoek gedaan is gecombineerd met de bewering dat je de inhoud niet kende. Paternotte hield zich dus aan het script – evenals de rest van de D66-partijprominenten. Ergens in zo’n club loopt dus een (magere?) Judocus rond die beslist dat deze gang van zaken een goed idee is. Een Judocus die beslist wie wat wanneer mag weten of juist niet. De tactiek is doorzichtig: alleen mensen informeren die je wilt schaden. Alle anderen moeten beschermd worden. Mochten ze er ooit naar gevraagd worden, moeten ze de feitelijke inhoud kunnen ontkennen. Anno 2022 vertrouwen burgers nog eerder een makelaar dan een politicus; en dat terwijl de pers per definitie niet aan de kant van de makelaar staat. Wél aan de kant van Haagse lieden: door het samenspannen van media en politiek, is het concept ‘beeldvorming’ belangrijker geworden dan waarheidsvinding laat staan ‘integriteit’.

Politiek is meer dan een ‘structureel onveilige omgeving’. Politiek is een omgeving waar een structureel gebrek aan integriteit, moraliteit en plichtsbesef heerst. De ‘structureel onveilige werkomgeving’ is slechts een onderdeel, een rimpeling in het geheel. Een geheel dat weg dacht te komen met een rapport over grensoverschrijdend gedrag, precies zoals Sywert dacht weg te komen met zijn grensoverschrijdende gedrag. Het is structureel. Alleen in Den Haag, alleen in de politiek, en alleen met behulp van de media kunnen politici wegkomen met wat hun bestaansrecht tegenwoordig is: beeldvorming.

De structurele vraag blijft: wanneer scheiden de wegen van pers en (D66-) politici?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.