Hindoes: Noem Holi-festivals geen Holi
Binnenland

Hindoes: Noem Holi-festivals geen Holi.

Graag even uw aandacht voor het volgende: hindoes worden in Nederland keihard gediscrimineerd. En dat is heel erg. Wij Nederlanders misbruiken namelijk de naam van een voor hindoes enorm belangrijk feest en daar mag best even wat #ophef over zijn. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft inmiddels dan ook al meer dan 400 meldingen binnengekregen.

Wij horen u denken: wat doen we NOU weer fout?

Nou, dat gaan wij van PowNed u even vertellen. Het zit zo: sommige mensen hier in ons land vinden het leuk om elkaar op festivals met gekleurd poeder onder te smijten. Dit kan bijvoorbeeld bij het Holi Festival of Colours. En de naam 'Holi' is niet willekeurig gekozen, dat is namelijk een Hindoestaans feest waarbij mensen elkaar (inderdaad) onder smijten met kleurenpoeder.

Dit doen hindoes echter niet omdat ze stijf staan van de alcohol of drugs. Maar om de lente te vieren. En daar dient u respect voor te hebben. Het is dus niet de bedoeling dat organisatoren van vage westerse houseparty's de naam gaan misbruiken.

U mag dus best met poeder smijten (ook in andere jaargetijden dan de lente), maar noem het dan geen 'Holi': "Op het moment dat je een feest zodanig verandert dat de essentie verloren gaat, moet je de naam aanpassen. Dat is dan ook het enige dat we willen: een naamswijziging", aldus Pravini Baboeram van de actiegroep 'Holi is geen Houseparty' tegen het NOS Radio 1 Journaal.

We hebben er dus een nieuwe soort Zwarte Pieten-discussie bij. Overigens zijn Holi-kleurenfestivals wijdverspreid over de hele wereld, dus het actievoeren zal nog wel even duren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →