'Hindoes worden gehaat in de Schilderswijk'
Binnenland

'Hindoes worden gehaat in de Schilderswijk'.

De Schilderswijk. Tsja wat moet je daar nu nog over zeggen? Behalve dat autochtone Nederlanders het afvoerputje al lang en breed hebben opgegeven dan. In de wijk staat ook een verdwaalde Hindoetempel tussen de moskeeën en koffiehuizen , daar kon u van de week iets over lezen bij ons. 

Toen was het geen positiviteit dat de klok sloeg, maar werden er bakstenen door de dubbelglas ruiten van de gebedsruimte geknikkerd. Stomtoevallig tijdens de ramadan. U weet wel, de periode wanneer gelovigen ineens het besef krijgen dat bepaalde zaken niet mogen. Daar had Tofik Dibi ook nog wat over te zeggen laatst. Stenen gooien mag misschien wel, zo diep zitten we helaas niet in de materie.

'Tempel staat in de weg'

Nu, de Hindoetempel staat in, zoals gehoord bij ingewijden, 'Marrakech aan de Noordzee' eigenlijk een beetje in de weg. En dingen die in de weg staan? Juist ja, die ruim je op. Vandaar ook dat de ruiten van de tempel afgelopen nacht wéér zijn ingegooid.

Voorzitter Ramdhani weet allang uit welke hoek de daders afkomstig zijn. "Wij weten dat het om jongeren gaat met een motief ons weg te pesten uit de wijk. Dit is alweer het zoveelste incident tijdens de ramadan. Dit gaat jaar in en uit zo door."

Flessen, stenen en beledigingen

Tijdens gebedsdiensten die eerder in de tuin van de tempel werden gehouden, werden bezoekers verbaal beledigd en kregen ze stenen en flessen naar hun hoofd gegooid. Want zo gaat dat wanneer je in de Schilderswijk niet gewenst bent. 

De politie? Tsja, durven die de wijk nog wel in? Geen idee eigenlijk. Was het nu om een moskee gegaan, dan was het alarmfase nummer één. Dan was het opeens 'een aanslag', racisme, extreemrechtse witmensen in een polariserende samenleving, dan zou Farid Azarkan van de hoogste toren blazen met zoveel mogelijk verhalen van 'bange' bezoekers die met kippenvel over hun hele lijf richting de moskee sjokken, er zou bijna persoonsbeveiliging voor iedere moskeebezoeker worden geregeld, misschien wel een nieuw gebedshuis uit de grond worden gestampt op kosten van de belastingbetaler, de politie zou ogenblikkelijk al haar taken neerleggen om de hele dag rondom de getroffen locatie te surveilleren en er zou meer cameratoezicht komen. 

Maar het gaat niet om een moskee. Het gaat dus om een Hindoetempel. Blijkbaar wat minder belangrijk, want wanneer ruiten twee keer binnen één week worden ingegooid, dan kun je met zekerheid zeggen dat na de eerste keer weinig serieus met het voorval is omgesprongen.

Ramdhani is in ieder geval zeer duidelijk in zijn bewoordingen: "Uit de taal van bepaalde groepen is duidelijk dat ze ons haten."

Alle artikelen geladen. Overzicht →