Hipsterpiet nieuwe 'collega' van Sinterklaas 

24 oktober 2017 - 13:28

In Arnhem en omstreken zal de goedheiligman zich dit jaar laten vergezellen door een nieuw soort piet. Het gaat om bebaarde pieten met ietwat bruin gelaat, luisterend naar de naam Hipsterpiet.

Volgend Harro de Jong van stichting ‘Die Blide Incomst van Sinterniclaesz’ die de sinterklaasoptocht organiseert, zijn de Hipsterpieten zowel vernieuwend als een behoud van traditie. "Met zijn donker gelaat, snor en baard heeft hij onmiskenbaar Spaanse trekjes en is hij onherkenbaar voor kinderen. Daarmee past hij heel goed bij Sinterklaas."

Het comité in Arnhem is niet enthousiast over de roetveegpieten en de kleurenpieten die elders in het land de sinterklaasoptochten 'verrijken' omdat kinderen hen vaak zouden herkennen. "Naar ons gevoel verliest piet dan zijn overtuigingskracht", zegt De Jong. "De figuur moet het juist hebben van het mysterieuze van zijn magie." Secretaris Albert van den Brul voegt daar aan toe: "Een kleurenpiet is net een clown. En onze intocht is geen carnavalsoptocht."

Het gaat het sinterklaascomité nog te ver om alle pieten door Hipsterpieten te vervangen, maar voor de toekomst wordt dat niet uitgesloten. Voor het comité staat voorop dat de intocht tegemoet moet komen aan ‘het belang van diversiteit’ en dat deze niet de intentie heeft om te discrimineren

Dat is mooi want een optocht bedoelt om te discrimineren zou natuurlijk heel gemeen zijn. Wat het belang van diversiteit is wordt zoals altijd met dit soort inclusiviteits-onderwerpen niet nader toegelicht.

"Ik noem als Sint mijn pieten bewust collega's en geen knechten", zegt De Jong verder. "Ik zie in mijn rol als Sinterklaas de samenwerking met de hoofdpiet als een duobaan. Om zo divers mogelijk te zijn moet iedereen natuurlijk gelijk zijn in dit land. Wat dat betreft zou het mooi zijn als zowel de personage als de gedaante van Sinterklaas en Zwarte Piet uiteindelijk samensmelten tot één mooi divers geheel."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie