Hittegolf in Nederland nu officieel een hittegolf
Binnenland

Hittegolf in Nederland nu officieel een hittegolf.

Aangezien de mussen al een tijdje van het dak vallen had u dit natuurlijk nog niet door, maar Nederland heeft de eerste hittegolf in drie jaar tijd te pakken. Bij het KNMI in De Bilt werd vanochtend om 11.20 uur een temperatuur van 30 graden Celsius gemeten, waarmee de landelijke hittegolf officieel is geworden.

Er is sprake van een hittegolf als er in De Bilt vijf zomerse dagen op rij zijn (maxima 25 graden of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch zijn (30 graden of hoger). De huidige reeks warme dagen begon al op 15 juli. Sinds die dag is het kwik bij het meetpunt op het hoofdkantoor van het KNMI elke dag gestegen tot 25 graden of hoger.

Greenpeace: hittegolf = klimaatverandering

We hebben natuurlijk normaal gesproken nooit een hittegolf in Nederland dus is dit een uitstekende gelegenheid voor de milieuterroristen van Greenpeace om een noodkreet te slaan. De extreme hitte, niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Zweden en Japan, wijst er volgens de organisatie op dat we vaart moeten maken met het stoppen van klimaatverandering.

"Record na record wordt gebroken, de hitte- en droogterecords buitelen over elkaar heen. Iedereen ervaart nu de directe effecten van dit extreme weer. Hoewel er veel complexe factoren spelen, worden de voorspellingen over klimaatverandering harde realiteit", aldus directeur van Greenpeace Nederland Joris Thijssen tegenover het ANP.

Alle artikelen geladen. Overzicht →