Hoe het zit

Hoe het zit 

03 november 2020 - 11:41

Het zit niet goed, en dan vooral in België is het desastreus. De besmettingen, de ziekenhuisopnames, de verblijven op de intensive care, en de overlijdens zijn met moeite nog bij te houden. Mensen krijgen de symptomen terwijl ze zitten, liggen, slapen, wandelen, fietsen, eten, vrijen, hardlopen, dutten, rolschaatsen, en de vuilnisbak buitenzetten. Terwijl ze met zulke bezigheden aan de gang zijn, voelen ze ineens hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, beginnen ze te hoesten en te rochelen, vallen ze bijkans flauw, kunnen ze nagenoeg niet meer ademen, loeit de koorts door hun vege lijf, en is hun smaak- en geurzin naar de knoppen. Met duizenden tegelijk lijden ze hieraan, en het enige wat je nog hoort in de stad, is het geschetter van ambulancesirenes, en verder is deze stad zo dood als een dodo, want de horeca is onherroepelijk dicht, niemand heeft zin om te winkelen, je mag slechts met twee anderen in je gezelschap de baan op, en wie op een bankje gaat zitten riskeert een boete van 250 euro. België is integraal donkerrood, en is de risée van Europa. Het spreekt vanzelf dat men in andere landen wel uitkijkt om de grens met België over te steken. Daar ondervindt iemand als ik ook de gevolgen van.

Met name uit Nederland krijg ik doorgaans vaak bezoek, maar de Nederlanders durven niet meer naar Vlaanderen te komen. Zo had ik een afspraak met Melinda van Kessel, m’n redactrice van uitgeverij Prometheus in Amsterdam, die naar Gent zou komen om met mij, hier in m’n huis, de redactie uit te voeren van m’n op stapel staande roman Maanlicht van een andere planeet, maar Melinda wilde het niet riskeren om naar een oord te gaan waar het virus zich als een vis in het water voelt, en waar de kans op besmetting ongeveer vijfentachtig procent is. Dus zullen we de romanredactie per computer moeten uitvoeren, wat me niet bevalt, ten eerste omdat ik niet dol ben op computers, en ten tweede, omdat ik Melinda van Kessel wel ‘ns in levende lijve wilde zien, wat tot nu toe nog niet gebeurd is. Je moet rekenen dat het verloop onder uitgeverijredacteuren op een hoog peil staat, en dan denk je: m’n redacteur heet Sjoerd, Sjaan of Toos, maar dan blijkt het ineens een Henk Jan, Frits of Melinda te zijn.

Een andere persoon, m’n goeie vriend Jort Kelder, zou ook naar Gent afgereisd zijn, was hij niet zo bang geweest om hier Covid op te scharrelen. M’n tienduizenden fans zullen zich afvragen: ‘Wat zou Jort in Gent te zoeken hebben?’ Nou, Jort en ik zijn zinnens om samen een televisieprogramma te maken, waarbij Jort de interviews in de studio zou doen, en ik de reportages buitenshuis. Aan het produceren van zo’n programma gaan uiteraard ontelbare vergaderingen vooraf, en de eerste had gisteren moeten plaatsvinden, maar Jort koos eieren voor z’n geld en bleef wijselijk thuis. Alweer zullen m’n fans een vraag hebben: ‘Waar zou het programma over gaan?’ Wel, elke van de zes afleveringen zou een ander centraal thema hebben, met in willekeurige volgorde: landbouw, pornografie, religiositeit, roem, koken, en hoe je moet leven als je blind bent, in een rolstoel zit, en je continu zo geil als bakboter voelt.

Kortom, een keur aan interessante onderwerpen. Doch de kans is groot dat ‘Herman & Jort’, zoals de show zou gaan heten, simpelweg niet doorgaat. Men zal opwerpen: kun jij niet naar Nederland gaan vergaderen in plaats van Jort in Gent? Dat had gekund, als ook in Nederland de hele boel niet donkerrood kleurde. Geloof mij, de Lage Landen zijn er slecht, héél slecht aan toe.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.