Hoe is het met gedupeerden Chroom-6, treintrillingen en circulaire bouwstof?

Hoe is het met gedupeerden Chroom-6, treintrillingen en circulaire bouwstof? 

24 november 2021 - 13:08

Met Rutger deze week in thuisquarantaine is er een iets andere Hofbar dan normaal, waarin aandacht is voor een evaluatie van drie belangrijke thema’s en of de politiek zich aan gemaakte beloftes heeft gehouden. Politiek Den Haag hoe vindt u zelf dat het gaat?

Een kwart miljoen bewoners langs de Brabantroute ondervinden al jaren grote overlast van treintrillingen door een enorme toename in het aantal goederen- en giftreinen dat over het spoor raast. Zo ook Dion van der Sanden die zich zorgen maakt over de schade aan zijn huis en zijn gezondheid. Voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven beloofde in de eerdere uitzending over dit onderwerp op zoek te gaan naar effectieve oplossingen en met geld over de brug te komen. Bij de spoorwegovergang voor de deur bij Dion is ProRail een pilot gestart met zogenaamde Strails, een rubberen overwegbevloering. Een prima oplossing volgens Dion, maar deze Strails liggen pas bij een enkele spoorwegovergang. ‘‘Er wordt veel te veel geld gestoken in langdurige onderzoeken, er moet veel sneller actie worden ondernemen,’’ aldus Dion van der Sanden. Buurvrouw Desirée Dilven is het wachten op ProRail zelfs zo zat dat zij zelf het heft in handen heeft genomen en een piepschuime wal heeft ingegraven om de trillingen terug te dringen. ‘‘Als je op ProRail moet wachten, dat schiet niet op. Dus doen we het zelf maar.’’ En daar sluit Dion zich bij aan: ‘‘Het is toch idioot dat je als burger dan maar zelf actie moet ondernemen.’’

In Katwijk is bij de aanleg van de N206 bodemas gebruikt, een circulaire bouwstof die gebruikt wordt om wegen mee te verbreden en op te hogen. In deze bouwgrond zijn door omwonenden grove metalen zoals batterijen gevonden en ook paardenboer John van Paridon maakt zich zorgen welke effecten dit heeft voor de leefomgeving en het grondwater. Na onze uitzending in juni 2021 zijn er politieke beloftes gedaan door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en haar opvolger Steven van Weyenberg. De wettelijke norm moet worden aangepast voor de samenstelling van gerecyclede bouwstoffen, zodat voorkomen wordt dat er zware metalen als batterijen in de grond verdwijnen onder onze snelwegen. Voor John van Paridon blijft het een hoofdpijndossier nu de provincie Zuid-Holland hierna toch heeft besloten om de huidige partij vervuilde grond gewoon te laten liggen. ‘‘Schijnbaar is het wettelijk toegestaan, maar maatschappelijk onaanvaardbaar’’, stelt hij. 

En dan de Chroom-6 slachtoffers Giel Blom en Danny Esmeyer. Zij werkten jarenlang voor Defensie en werden tijdens hun werk blootgesteld aan de kankerverwekkende stof Chroom-6. Defensie heeft in 2018 al schuld erkend over het gebruik van dit giftige goedje en eerder spraken de slachtoffers hun grieven uit tegen voormalig staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, die kwam praten met de slachtoffers. Meer dan een jaar later hebben Giel en Danny nog steeds niets gehoord van Defensie. Volgens Giel maakt Defensie gebruik van het ''coronagebeuren''. ‘‘Wacht maar tot alles voorbij is. Door het wachten raken we steeds meer collega’s kwijt en dat doet mij ontzettend veel pijn’’. Danny geeft aan dat hij ook zo staat te wachten en ziet letterlijk collega’s omvallen. Hij vraagt zichzelf af: ‘‘Wanneer ben ik aan de beurt?’’. 

De Hofbar terugkijken? Kijk hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml