
Hoe serieus neemt Den Haag gezondheid van hardwerkende burger?
Op vele plekken in het land worden medewerkers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen; van Defensie en de NS tot aan luchthaven Schiphol. Daar niet alleen, er zijn in totaal 100.000 bedrijven die werken met giftige stoffen. Per jaar overlijden drieduizend (ex-)werknemers die in aanraking zijn gekomen met stoffen zoals chroom-6 en asbest. Hoe kan dat dat werknemers nog steeds gevaar lopen? Controleert de Arbeidsinspectie voldoende op de werkvloer? Wat doet de overheid om werknemers te beschermen?
Nu de chroom-6 slachtoffers van Defensie én de NS voor de opgelopen schade gecompenseerd gaan worden, lijkt dat hoofdstuk afgesloten. Maar hoe onveilig werken de platformmedewerkers op Schiphol? Hoe ziekmakend is de ultrafijnstof waarin zij dagelijks werken? Om hier antwoord op te geven, moeten controle en preventie omhoog. Daar schiet politiek Den Haag tekort, zegt hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid Allard van der Beek van het VU medisch centrum in Amsterdam: “De overheid heeft het heel erg neergelegd bij werkgevers en werknemers en heeft gezegd: branches, organisaties, bedrijven zoeken jullie het uit samen, en wij faciliteren een beetje.”
Gevolg van dat beleid is dat er nog geen stop zit op de duizenden doden die jaarlijks vallen door werken met gevaarlijke stoffen. Verantwoordelijk minister Karien van Gennip beseft dat er werk aan de winkel is, maar wacht nu eerst op een “een lopend onderzoek” van de Arbeidsinspectie voordat ze ingrijpt bij Schiphol. Aan die Haagse houding zullen de werknemers op de nationale luchthaven voorlopig weinig hebben.
{{comment.text}}