
Hoe verder na een zomer vol stikstofgedoe?
Hoera, De Hofbar is terug! Na een zomer vol woede vanuit de landbouwsector spreekt Rutger boeren, politici en deskundigen om het antwoord te vinden op de hamvraag: hoe nu verder met de stikstofcrisis?
Melkveehouders Koos Cromwijk en Ben Apeldoorn weten niet hoe hun toekomst als boer eruit komt te zien. Het stikstofprobleem vinden ze een door de politiek bedacht probleem. In hun ogen gaat het prima met de natuur. Zo heeft boer Koos samen met de provincie een natuurgebied aangelegd dat hij ook onderhoudt. Je gelooft het niet, maar het is precies die actie die hem duur kan komen te staan. Dit natuurgebied grenst namelijk aan zijn bedrijf, wat betekent dat zijn stikstofuitstoot wellicht 70% omlaag moet ter bescherming van het natuurgebied dat hij mogelijk heeft gemaakt. Een pijnlijk gevolg van goed gedrag.
Volgens stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) is er een “natuurcrisis” die snel aangepakt moet worden. Voor de situatie van boer Koos stelt ze: “Dit is maatwerk, dat is natuurlijk wat we niet willen.” Vooralsnog is het precies het maatwerk dat ontbreekt in Den Haag en dat boeren twijfelen over hoe dat in de toekomst gaat, is dan ook redelijk.
Hoe zou het er überhaupt uit kunnen zien, dat maatwerk? Stikstofdeskundige Han Lindeboom van de Wageningen University & Research (WUR) vindt dat het kabinet te hard van stapel loopt. De stikstofuitstoot moet uiteindelijk flink naar beneden, maar 2030 is te snel volgens Lindeboom. “Waar in Nederland hebben we nou echt de problemen?”, is de vraag die hij stelt. Wanneer dat duidelijk is, kan er goed beleid komen. Misschien kunnen boeren en politici dan zelfs weer door één deur.
De Hofbar gemist? Kijk de aflevering terug op NPO Start!
{{comment.text}}